FBI niet blij met strengere encryptie Apple en Google

De Amerikaanse FBI heeft kritiek op Apple en Google's nieuwe regelingen omtrent privacy en encryptie. FBI-baas James Comey meent dat de bedrijven hun klanten een manier aanbieden om buiten het bereik van de wet te blijven.

Comey wijst er op dat smartphones zo goed versleuteld raken dat er zelfs bij een bevelschrift geen toegang kan worden verkregen tot de data die op het toestel staat. Apple heeft de beveiliging in iOS 8 in dusverre mate toegepast dat wachtwoorden van een versleutelde telefoon niet langer omzeild kunnen worden door het bedrijf zelf.

In respons op Apple heeft ook Google aangegeven encryptie standaard aan te zetten op Android-smartphones, met de komst van Android L. Volgens Comey moeten beide bedrijven oppassen met de manier waarop ze hun toestellen aanprijzen: "koop onze telefoon, want autoriteiten kunnen zelfs niet via de juridische weg bij je gegevens."

Noodgevallen

"Voor de FBI is het belangrijk dat we in geval van nood wel degelijk bij de data kunnen, zodra daar een bevelschrift voor is uitgeschreven. Bijvoorbeeld in het geval van gekidnapte kinderen of een terroristische dreiging," aldus Comey.

"Ik begrijp dat iedereen na Snowden voorzichtiger is geworden, maar we moeten oppassen dat we niet te ver gaan. Er gaat een dag komen dat men heel dankbaar gaat zijn dat we toch toegang hebben gekregen tot het apparaat van een crimineel."

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: fbi, ios8