FBI krijgt iPhone-hack aangeboden zónder Apple

De rechtszaak tussen Apple en de FBI lijkt plots overbodig. De FBI heeft namelijk zicht op het hacken van de vergrendelde iPhone dankzij aangeboden hulp van buiten.

Een belangrijke hoorzitting in het hoog oplopende conflict over de iPhone van een Amerikaanse terrorist is geschrapt, op verzoek van de FBI. De Amerikaanse misdaadbestrijders hebben mogelijk een andere manier om toegang te krijgen tot de iPhone waar de fundamentele rechtszaak nu over wordt gevoerd. Dit melden diverse nieuwsmedia nu. Eerder hebben de aanklagers verklaard dat er geen alternatief is dan aankloppen bij Apple om die te dwingen een deel van de beveiliging in iOS uit te schakelen.
 

Veel op het spel

Een Amerikaanse rechter in deze zaak heeft de iPhone-maker al het bevel gegeven om mee te werken. Apple zou daarvoor een speciale uitvoering van iOS moeten maken die niet na tien verkeerde inlogpogingen alle data op het toestel wist én die geautomatiseerde pin-invoer toestaat. De op de iPhone opgeslagen informatie is versleuteld, met een praktisch onkraakbare encryptie. Apple weigert dit gerechtelijke bevel op te volgen vanwege de vergaande implicaties. Topman Tim Cook zegt dat dit de veiligheid van gebruikers wereldwijd ondermijnt.

De FBI onthult nu in documenten die zijn ingediend bij de rechtbank dat er afgelopen weekend een externe partij naar voren is gekomen met een mogelijke kraakmethode. Het is niet bekend wie of wat deze externe partij is. Experts speculeren dat het waarschijnlijk een hackbedrijf is dat 0-days opspaart, juist voor gebruik door klanten zoals overheidsinstanties. Bekende voorbeelden zijn de beruchte softwarekraker Vupen, die actief handelt in 0-days, en het omstreden (en vorig jaar zelf gehackte) Hacking Team.
 

Uitstel, geen afstel

De hoorzitting in de zaak tegen Apple is nu geschrapt, maar het gaat om uitstel en niet afstel. De autoriteiten verklaren tijd nodig te hebben om te bepalen of het aanbod van de externe partij een bruikbare methode is. Het gaat er hierbij niet alleen om of de iPhone gekraakt kan worden, maar ook dat het daarbij duidelijk is dat er geen data verloren of gecorrumpeerd raakt. Dit zou namelijk weer juridische gevolgen hebben. Indien de methode bruikbaar is, zou dit “de noodzaak voor Apple van hulp wegnemen”, aldus de FBI in de rechtbankdocumenten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten