abonneren

FBI en Facebook rollen crimineel netwerk op

De Amerikaanse Federal Bureau of Investigation heeft in samenwerking met Facebook een internationaal crimineel netwerk opgerold dat 11 miljoen computers had geïnfecteerd. De schade die de criminelen hebben aangericht bedraagt maar liefst 850 miljoen dollar, een van de hoogste in de geschiedenis van de cybercrime.

De criminelen hadden computers geïnfecteerd met schadelijke software die bekend staat onder de naam Yahos. De cybercriminelen slaagden met dit stukje software erin om persoonlijke informatie en bank- en creditcardgegevens te stelen vanaf 2010 tot oktober 2012, meldt Reuters. Met de 11 miljoen geïnfecteerde computers creëerden zij het botnet Butterfly, waarmee gerichte cyberaanvallen konden worden gepleegd.

Facebook slachtoffers
In ieder geval waren gebruikers van Facebook het slachtoffer. De sociale netwerksite heeft geïnfecteerde accounts van gebruikers opgespoord, en de middelen beschikbaar gesteld om de Yahos malware te verwijderen. Ook heeft het beveiligingsteam van Facebook geholpen bij de opsporing van criminelen.

Internationaal gezelschap
De FBI heeft een internationaal gezelschap van tien mensen gearresteerd. Deze zijn afkomstig uit Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Macedonië, Nieuw Zeeland, Peru, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Experts melden dat de cybercrime internationaal groeit, hoewel harde data ontbreken. De pc en mobiele apparatuur worden wereldwijd meer gemeengoed, waardoor het aantal financiële transacties nog steeds toeneemt dat online wordt afgewikkeld.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Sociale netwerken

Tags: botnets, Cybercrime, beveiliging