abonneren

'FBI betaalde universiteit om Tor te infiltreren'

De FBI heeft mogelijk onderzoekers van een Amerikaanse universiteit een miljoen dollar betaald om Tor-gebruikers te ontmaskeren, waarbij er geen onderscheid werd gemaakt tussen potentiƫle criminelen en 'gewone' gebruikers zoals journalisten.

Althans, daar zegt The Tor Project aanwijzingen voor te hebben gevonden.

The Tor Project is er niet per se op tegen dat mensen proberen het netwerk te kraken, zolang dat maar op een eerlijke manier gaat. Nu wordt er gesproken over een 'sleepnet'; de FBI gaf opdracht om knooppunten te hosten waarbij de identiteit van elke gebruiker die daar langs kwam, achterhaald kon worden.

Online privacy

Het leidde ertoe dat zeventien criminelen werden opgepakt en dat verscheidene Tor-sites offline werden gehaald, waaronder de drugsmarktplaats Silk Road 2. Maar ook de verbindingen van mensen die Tor voor legale redenen gebruiken werden er mee blootgelegd.

Volgens The Tor Project komen de online privacyrechten van internetgebruikers daarmee in het gedrang. De universiteit in kwestie zegt dat men eerst maar eens met harde bewijzen moet komen, voordat er met vingers wordt gewezen.

Bron: The Tor Project

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: Tor

Nieuws headlines

Laatste reactie