Fairphone Android-smartphone daadwerkelijk geproduceerd en nog beschikbaar

Via crowdfunding heeft Fairphone de grens van 5.000 bestellingen bereikt die nodig waren om het Android-toestel daadwerkelijk te gaan produceren. De Amsterdammers zijn erin geslaagd om een schone en eerlijke smartphone te ontwerpen die op Android draait en een zeer competitief prijskaartje heeft. De Fairphone is op het moment nog beperkt beschikbaar.

Het Fairphone-project werd opgezet door een groep van zeven Amsterdammers die via crowdfunding een schone en eerlijke smartphone wilden produceren. Het is inmiddels gelukt om de doelstelling van 5.000 bestellingen te halen, met nog acht dagen op de teller. In totaal is er nu 1,6 miljoen euro opgehaald voor het project, waardoor de Fairphone in productie kan gaan.

De smartphone is voor 325 euro nog altijd te bestellen via de website. Er zijn er nog iets minder dan 15.000 beschikbaar op het moment van schrijven. De specificaties zijn alleraardigst voor die 325 euro, waarmee Fairphone laat zien dat bewust, schoon, duurzaam en eerlijk niet noodzakelijk woorden zijn met een hoog prijskaartje. Zo krijgt Fairphone een 4,3 inch scherm, een 1,2 Ghz quadcore processor, 16 GB opslagruimte, 1 GB werkgeheugen, een verwisselbare batterij en heeft hij een dual sim-slot voor twee verschillende simkaarten (bijvoorbeeld zakelijk en privé).

Koptelefoon, (micro-usb)-oplader en andere tierelantijnen die je toch al hebt liggen van vorige telefoons worden niet bijgeleverd, wat de prijs drukt en bijdraagt aan het bewuste karakter van de telefoon. De bedoeling van Fairphone is om uitbuiting en vervuiling zoveel mogelijk tegen te gaan met de productie en gekozen componenten van de smartphone. De sleutelterm is openheid. De batterij is dan ook vervangbaar en de telefoon zelf makkelijk zelf open te maken.

Zoals Fairphone-oprichter Bas van Abel daarover al eerder zei:

 “Als je het niet open kunt maken, is het niet van jou. Je krijgt geen band met een Nintendo waarop geen schroevendraaier past. De economie werkt op weggooien en dat is fucked up.”

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: fairphone