Facebooks internetdrone Aquila maakt eerste succesvolle testvlucht

Facebook heeft zijn internetdrone Aquila voor het eerst een testvlucht laten maken, en dat is een succes gebleken. Het gevaarte is na anderhalf uur vliegen weer veilig geland.

De drone van Facebook heeft een spanwijdte van een Boeing 737. Vrij fors dus, maar het design van het onbemande vliegtuig is inmiddels wel een stuk gestroomlijnder dan eerdere concepten. Het gewicht bedraagt 'een derde van een elektrische auto'.

Aquila moet uiteindelijk op een hoogte van 18 kilometer in de lucht blijven hangen, om mensen op de grond in een straal van 100 kilometer van internet te voorzien. Zonnepanelen zorgen ervoor dat de drone drie maanden op dezelfde plaats kan blijven hangen.

Kritiek

Facebook wil op deze manier internet brengen naar landen waar dat nu nog lastig is. Daar is overigens wel wat kritiek op, omdat Facebook met zijn Internet.org-project (nu Free Basics) eerder al wilde bepalen welke websites wel en niet beschikbaar zijn.

Google werkt overigens al een tijdje aan een soortgelijke oplossing, maar dan in de vorm van internetballonnen. Het bedrijf slaagde er al in om deze 187 dagen (meer dan zes maanden) achter elkaar in de lucht te houden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags: facebook, drone, aquila