Facebook voor de rechter gesleept door Nederlandse familie

Facebook zou twee patenten schenden die vastgelegd zijn door de overleden ontwikkelaar Jos van der Meer. Het sociale netwerk is voor de rechter gedaagd.

Facebook zou in één van zijn patenten zelfs naar het patent van Jos van der Meer verwijzen. Dit zou er dus in ieder geval op wijzen dat Facebook van het bestaan van het patent wist. De reden waarom er nu pas actie wordt ondernomen tegen Facebook is omdat Jos van der Meer in 2004 overleed voordat hij door had hoe groot de omvang van zijn uitvinding was. Mark Zuckerberg begon juist  in 2004 met Facebook.

De familie heeft na het overlijden de zaak laten liggen maar Wil van der Meer, broer van Jos, werd bestookt met e-mails van Amerikaanse patentenbedrijven en besloot met het Amerikaanse Rembrandt IP in zee te gaan toen Facebook vorig jaar de stap naar de beurs maakte. Ook het Amerikaanse softwarebedrijf Add-this is aangeklaagd wegens patenschending.

De aanklacht wordt binnen enkele weken behandeld. Doel van de aanklachten is volgens de familie om erkenning te krijgen voor het werk en inspanningen van Jos van der Meer. Het geld is secundair, maar het is de enige manier in de VS om erkenning af te dwingen, zo stelt de dochter van Wil van der Meer. De patenten zijn rechtsgeldig in de VS. Om welk bedrag het gaat, is niet bekend.

 

Twee patenten

De uitvindingen waarop Jos van der Meer patenten heeft verkregen, betreffen een metode en inrichting om een dagboek op het we op te bouwen en te delen. Dit patent werd in 1998 vastgelegd en zou lijken op het ‘liken’ van berichten op Facebook. Een tweede patent uit 2001 behelst het genereren, overdragen en gebruiken van een geannoteerd universeel adres.

Jos van der meer patent

 

Vroeger weinig interesse in uitvinding 

Jos van der Meer wilde de gebruiker van het toen in opkomst zijnde  world wide web de mogelijkheid bieden om informative te vergaren en te delen zonder zelf te hoeven programmeren. Van der Meer wilde de patenten gebruiken voor surfbook.com, een domein dat hij in 2002 had geregistreerd. De ontwikkelaar stak ook veel tijd en energie in open source software. Jos probeerde samen met zijn broer Wil om de uitvindingen onder de aandacht te brengen van VNU en De Telegraaf Tijdschriftengroep maar die zagen er niets in. Ook in de VS sloeg het idee niet aan bij partijen als America Online. Nu zijn patentenbureau's in ieder geval in de rij. Veel aanklachten tegen Facebook hebben het niet gehaald. Tijd zal het leren of deze patentstrijd wel effect zal hebben.

Via: Computer Idee

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: rechtzaak, patent