Facebook koopt maker virtual-realitybril Oculus Rift

Facebook heeft alweer een grote overname gedaan. Dit keer heeft het sociale netwerk de maker van de virtual-realitybril Oculus Rift overgenomen voor een bedrag van 1,5 miljard euro. Met de bril wil Facebook eerst nieuwe games gaan ontwikkelen, maar later ook de hele sociale ervaring van het internet in "VR" brengen.

Dat meldt Facebook-CEO Mark Zuckerberg op zijn eigen Facebook-account. Het is de tweede grote overname in korte tijd, sinds Facebook vorige maand nog de chat-applicatie WhatsApp overkocht voor 11 miljard euro.

Virtual reality

De Rift is een project van het bedrijf Oculus. Die hebben een bril ontworpen waarmee de gebruiker ondergedompeld wordt in een virtuele wereld van bijvoorbeeld een game, via een breed beeld, surround-sound en bewegingssensoren. De Oculus Rift zit momenteel nog in de ontwikkelfase, maar veel game-ontwikkelaars zijn al bezig om hun software voor de game uit te brengen.

Ambitieuze toekomst

Aanvankelijk wil Facebook die games via zijn website aanbieden, maar uiteindelijk moeten Facebook-gebruikers veel meer doen met de bril. "Stel je voor dat je samen met je vrienden naar een sportwedstrijd kan kijken, of dat je het idee krijgt dat je in een klaslokaal studeert", geeft Zuckerberg als voorbeeld.

Volgens de CEO is virtual reality de toekomst, en past het perfect in het hoofddoel van Facebook om de hele wereld met elkaar te verbinden. "Ooit zal virtual reality dagelijks in het leven van miljarden mensen te vinden zijn", voorspelt hij ambitieus.

Het is de vraag wat de aankoop voor de wereld van virtual reality gaat betekenen. Vorige week maakte Sony ook al bekend met een dergelijk product bezig te zijn, en nu zelfs een bedrijf dat zich niet in hardware specialiseert in die markt stapt, zou het zomaar eens kunnen dat bedrijven als Google, Apple of Samsung zich nu ook op dit segment van de markt storten. We zijn erg benieuwd wat jullie vinden: is dit een goede ontwikkeling, zoals voor de ontwikkelingen van de Oculus Rift als voor de virtual-realityarkt?

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: