Facebook introduceert nieuwe snelle programmeertaal 'Hack'

Facebook heeft een eigen programmeertaal ontwikkeld, die websites veel sneller en efficiënter kan laten draaien. Programmeurs van Facebook zijn al een aantal jaar met 'Hack' bezig, en inmiddels draait het hele sociale netwerk erop. Nu hebben de ontwikkelaars Hack openbaar gemaakt.

'Hack' is voor een groot deel gebaseerd op PHP, de originele programmeertaal waarin Facebook aanvankelijk was opgebouwd. De filosofie van PHP werd ook op 'Hack' toegepast, namelijk dat programmeren zowel statisch als dynamisch moet zijn. Hack biedt die combinatie aan. Net als in PHP maakt ook Hack gebruikt van variabele waarden, zodat niet ieder proces apart hoeft te worden beschreven.

Ongecompileerd

Met Hack kunnen websites en software worden gebouwd die snel draaien en tegelijk zorgen dat de code netjes georganiseerd blijft en geen fouten bevat. Ook belangrijk: de code hoeft niet eerst gecompileerd te worden, wat het programmeren een aanzienlijk sneller proces maakt.

Bijna de complete website van Facebook draait inmiddels op de programmeertaal, die voornamelijk ontwikkeld is door Bryan O'Sullivan, een programmeur die in het wereldje bekend staat als een talent. O'Sullivan werkte ook al voor Sun Microsystems en Linden Lab, en speelde een belangrijke rol bij het ontwikkelen van programmeertaal Haskell.

Niet perfect

Facebook draait al sinds het begin voornamelijk op PHP, maar nu het sociale netwerk meer dan een miljard gebruikers heeft volstaat die imperfecte taal niet langer meer. PHP is nu zo'n beetje de meest gebruikte programmeertaal op het internet, maar PHP kan ook op veel kritiek rekenen vanwege de vele inconsistenties die erin zitten.

De programmeurs hebben Hack inmiddels open soure gemaakt, zodat ook andere ontwikkelaars met de taal aan de slag kunnen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Programmeren

Tags: