abonneren

Facebook huurt Apple-medewerkers voor smartphone

Facebook heeft de afgelopen tijd meerdere voormalig medewerkers van Apple in dienst genomen. Volgens ingewijden wil de sociale netwerkgigant uiterlijk volgend jaar een eigen smartphone uitbrengen. Er zouden al zo'n zes voormalig iPhone-ontwikkelaars en één voormalig iPad-ontwikkelaar in dienst genomen zijn.

Dit is niet de eerste poging van Facebook om een smartphone uit te brengen; het bedrijf zou al tweemaal eerder gepoogd hebben met een eigen smartphone te komen. Het bedrijf liep de vorige keren echter tegen veel problemen aan, waarna Facebook een deal met HTC sloot; deze had al smartphones met een Facebook-knop, maar komt vermoedelijk later dit jaar met een speciale Facebook-smartphone die codenaam 'Buffy' draagt.

Niet tevreden met HTC

Toch lijkt Facebook op voorhand al niet tevreden te zijn met een samenwerking met HTC. Een team van doorgewinterde hardwareontwikkelaars met veel ervaring in smartphones is al geruime tijd bezig met een eigen smartphone. Het is niet vreemd dat Facebook interesse heeft in hardware; het beursgenoteerde bedrijf zal nieuwe inkomstenbronnen moeten aanboren en de mobiele markt is op dit moment het snelst stijgend. Zuckerberg zou willen voorkomen dat Facebook slechts een applicatie op andere mobiele platformen is.

Facebook-besturingssysteem

Hoewel Facebook zelf absoluut geen ervaring met hardware heeft en dus ontwikkelaars van buitenaf moet aannemen om een smartphone te ontwikkelen, heeft wel een ander sterk punt: een eigen 'besturingssysteem'. Het Facebook-platform bestaat uit een sociaal netwerk met messaging, een agenda, contactpersonen, video en sinds kort ook een enorme app store. En uiteraard Instagram, de uiterst populaire camera-app. De kans lijkt overigens klein dat Facebook achter de Apple-doelgroep aangaat; een Facebook-eigen besturingssysteem zou vooral concurrentie vormen voor Google's Android.

Plan B: koop een fabrikant

Mocht het eigen team er niet uitkomen, dan heeft Facebook nog een plan B. Het zou een noodlijdende fabrikant inclusief alle expertise kunnen opkopen. Zo zou Zuckerberg zonder zijn ogen te knipperen een acquisitie van Research In Motion kunnen doen. Ook HTC wordt met de dag minder waard en heeft reeds goede contacten met Facebook.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: smartphones

Laatste reactie