}
abonneren

Facebook, Gmail en Twitter in Russisch vizier

De Russische mediawaakhond Roskomnadzor heeft Facebook, Gmail en Twitter er op geattendeerd zich in Rusland te registeren als 'informatiedistributie-organisaties,' zodat de Russische overheid meer zeggenschap heeft over de diensten.

Het hoofd van Roskomnadzor heeft dat bevestigd tegenover de Russische krant Izvestia (via The Moscow Times). 

Zodra de bedrijven er in meegaan, wordt er van ze geacht data van Russische gebruikers op te slaan op Russische servers. Die wordt nu nog in het buitenland bewaard, waar de Russische overheid er niet zomaar bijkan.

Sancties

Werken de websites niet mee, dan stuurt Roskomnadzor een waarschuwing. Zijn ze vijftien dagen hierna nog niet meegegaan met de regelgeving, dan heeft de organisatie de bevoegdheid de diensten te blokkeren in Rusland en de bedrijven sancties op te leggen. Voor het einde van het jaar dienen ze zich te registeren.

De strengere regels liggen in het verlengde van een eerder aangenomen wet, waarbij bloggers met meer dan 3000 lezers per dag onder dezelfde reglementen vallen als massamedia.

Ook voor hen is het verplicht om data maandenlang te bewaren in Rusland zelf, waardoor critici reeds zorgen hebben geuit over de vrijheid van meningsuiting op het Russische internet.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags: Rusland

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI