Facebook bouwt end-to-end-encryptie in Messenger

Facebook heeft stilletjes een functie voor end-to-end-encryptie van berichten in de Messenger-app gebouwd. De functie is niet naar buiten toe gecommuniceerd en staat ook niet als nieuwe feature aangegeven in de App Store en Google Play, maar is de afgelopen weken wel degelijk uitgerold.

Lees ook: Hoe veilig is WhatsApps nieuwe end-to-end-versleuteling?

Facebook benadrukt dat de gesprekken sowieso al veilig waren, maar dat ze nu ook tussen gebruikers worden versleuteld. De functie is echter wel op opt-in-basis, dus je zal het zelf even aan moeten zetten. Voorlopig moet dat nog voor elk gesprek handmatig gebeuren. 

 

End-to-end-encryptie instellen

 

Je kunt met al je Facebookvrienden een versleuteld gesprek starten. Zorg dat je de nieuwste versie van de Messenger-app hebt geïnstalleerd (en de persoon waarmee je een gesprek wil starten ook) en druk op het plusje rechtsonderaan, en vervolgens op Bericht schrijven. Je krijgt nu de lijst te zien met mensen die je een bericht kunt sturen. 

In plaats van meteen een naam aan te klikken, druk je eerst op het schakelaartje aan de rechterbovenkant van je scherm. Gesprekken die je nu start worden voorzien van end-to-end-encryptie. 

 

 

Zelfvernietigende berichten

 

Als je eenmaal in een beveiligde chat zit, kun je meteen gebruikmaken van een andere functie, een die we bijvoorbeeld al kennen vanuit Snapchat of het nieuwe Allo: berichten die zichzelf vernietigen. Rechtsboven je toetsenbord zie je een klokje staan. Als je daarop klikt, kun je aangeven hoe lang nadat het bericht gelezen is het nog beschikbaar blijft, van vijf seconden tot een hele dag. Daarna wordt het bericht automatisch verwijderd. 

Niet lang geleden bouwde Facebook ook al end-to-end-encryptie in WhatsApp in. Die functie werd toen overwegend positief ontvangen, al blijft onduidelijk hoeveel informatie Facebook zelf kan inzien. 

Bron: Wired

Geschreven door: Daan Doedens op

Category: Nieuws, Sociale netwerken

Tags: facebook, encryptie, versleuteling, messenger, end-to-end, end-to-end-encryptie