abonneren

F-Secure: ‘Cyberwapens bestaan niet’

In een interview met V3 claimt Sean Sullivan van F-Secure dat cyberwapens niet bestaan. Hij gaat daarmee recht in tegen analyses van concurrent Kaspersky, dat dit jaar een aantal grote door overheden ontwikkelde aanvallen als zodanig betitelde.

De ontdekking van malware Stuxnet, Flame en recentelijk Gauss is als groot nieuws de wereld in geholpen door antivirusbedrijf Kaspersky. Het ging om een aantal zeer specifieke virussen, waarbij vooral kritieke infrastructuur van een aantal landen werd aangepakt (zoals uraniumverrijkingsinstallaties in Iran). Kaspersky vermoedde door de gerichtheid van de aanval en de geavanceerde code dat de Verenigde Staten en Israël samen verantwoordelijk waren voor de aanval. Het bedrijf heeft het gevaar van een cyberoorlog tot centraal punt van zijn marketingstrategie verkozen, een standpunt dat topman Eugene Kaspersky met verve uitdraagt.

Namens F-Secure laat beveiligingsanalist Sean Sullivan tegenover V3 weten dat men zich over deze cyberwapens niet veel zorgen hoeft te maken. Cyberwapens op zich zijn volgens hem geen categorie; het is de manier waarop malware wordt ingezet die het gevaarlijk maakt. “Flame en Gauss hebben niet meer dan duizend slachtoffers gemaakt, overheidsaanvallen zijn niet iets waar de meeste mensen zich zorgen over hoeven te maken”. Overheden moeten zelfs uitkijken met het ontwikkelen van malware: “Het echte probleem is dat overheden het onderzoek en ontwikkelingswerk uitvoeren en cybercriminelen op ideeën brengen”.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Security

Tags: Stuxnet, Malware, Gauss, F-secure, Flame

Laatste Vacatures