Exit EU roaming is niet perse exit kosten

Je vakantie is vanaf nu nooit meer hetzelfde. De ooit vrijwel telefoonloze vakanties vanwege hoge roamingkosten zijn verleden tijd. Per 15 juni zijn de roaming tarieven binnen de EU officieel gelijk gestreken. Je belt, stuurt een sms of internet nu vanuit je huidige bundel. Ouders; wees je ervan bewust dat de smartphone nu nooit meer weggestopt wordt op vakantie in de EU. We blijven na 15 juni volledig op de hoogte van het thuisfront.

Partner Content label (OUD!!!)

© PXimport

2017 is met name een bijzonder jaar voor de Nederlandse Telecom sector. Het jaar startte met een aanzet voor een ware prijzenoorlog door T-Mobile met Go Unlimited. Vervolgens leidde de nieuwe regels voor telefoonabonnementen in ons kikkerlandje tot een grote verandering. Smartphones van 250 euro of meer zijn per 1 mei niet meer op afbetaling te verkrijgen zonder een vermelding bij het Bureau Krediet Registratie. Providers, fabrikanten en vergelijkingssites zoals Telefoon.nl bedenken oplossingen om onder de BKR-registratie van een toestel uit te komen. Niet veel later verandert de volledige Europese Telecom sector, want vanaf 15 juni zijn de extra roamingkosten binnen de EU afgeschaft.

Exit EU roamingkosten

15 juni 2017 is een memorabele dag voor Europa geweest. Vanaf die dag mogen Europese providers officieel geen extra roamingkosten meer berekenen aan abonnees voor internet gebruik, bellen en het versturen van een sms binnen de EU landen. Een geweldige vooruitgang voor iedere inwoner van de EU. Er zijn echter wel een aantal beperkingen. Gelukkig zullen de meesten onder ons zullen die beperkingen nauwelijks merken. Diegene met een grote of onbeperkte internetbundel moeten echter wel uitkijken met hun normale gebruik in het buitenland. Afhankelijk van de prijs die je betaalt voor je telefoonabonnement mogen providers namelijk een limiet instellen van enkele GB’s per maand.

Voor ons consumenten lijkt het gelijk strijken van de roamingtarieven met binnenlandse tarieven een duidelijke verbetering. Voor de Europese Unie is het in ieder geval een geweldig voorbeeld van de nuttige EU samenwerking. Een voordeel dat in Brussel veelvuldig wordt aangehaald als schoolvoorbeeld van de grote voordelen van de EU. Maar waar liggen nu de adders onder het gras hoor ik je denken. Want hoe kunnen wij van een legioen aan commerciële EU providers verwachten dat de kosten niet bij ons de consument terecht komen?

Wat kost het ons?

Een van de grote angsten is natuurlijk dat providers de verhoogde roamingkosten één op één aan de consument gaan doorberekenen in de prijs van binnenlandse sim only abonnementen. Aan de andere kant blijft natuurlijk de vraag hangen wat roaming in de EU nu precies kost. Beide vragen zijn helaas niet volledig te beantwoorden. Om een antwoord te krijgen op die laatste vraag heeft Telefoonabonnement.nl in een recent onderzoek de prijzen van de vier grote Nederlandse providers onder de loep genomen net na het ingaan van ‘Roam Like at Home’. Het resultaat was zachtjes gezegd verrassend te noemen. Want wie zou nu denken dat onze marktleider KPN de meest voordelige aanbieder is wanneer je ook in het buitenland echt veel data wilt verbruiken.

Huidige roamingkosten in de EU

Vergis je niet, er zijn wel degelijk kosten voor roaming in het buitenland. Het verschil met de oude situatie is dat de gemiddelde consument die kosten vandaag de dag niet direct meer merkt. Stel je hebt een abonnement met 2 GB aan data dan is je 2 GB ook binnen de EU geldig. Sta je met één been in Duitsland, dan krijg je daarvoor geen aparte rekening meer. Wel gaat het verbruik direct van je bundel af. Ga je iets later met hetzelfde been in België staan terwijl je jouw 2 GB die maand al hebt verbruikt, dan betaal je bijna altijd extra kosten. Afhankelijk van jouw provider gaat in dat geval de snelheid omlaag of betaal je 0,009 euro per MB, 0,01 euro per MB of in sommige gevallen zelfs 0,003 euro per MB.

Maar denk niet dat dit alleen geldt voor de kleine bundel. Juist mensen met Unlimited abonnement moeten uitkijken met hun gewoontes. Kijk je dagelijks een paar uur Youtube filmpjes of geniet je van series via Netflix, dan is het op vakantie binnen de EU echt oppassen geblazen. Beide aanbieders van Unlimited abonnementen hebben namelijk een maximum aantal GB’s ingesteld voor het buitenland van 6 GB of 10 GB per maand. Let op, die limieten gelden bovenop de onbeperkte MB’s die je in Nederland mag verbruiken. Toch kan het voor de gemiddelde seriekijker wel van invloed zijn. Met een uur Netflix kijken in HD kwaliteit verbruik je namelijk tot 3 GB aan data.

Uit het onderzoek van Telefoonabonnement.nl blijkt dat het verbruik van 25 GB aan data in de EU behoorlijk veel geld kan kosten. Wil je 25 GB verbruiken, dan kost je dat afhankelijk van de provider en uitgaande van de hoogste abonnementen tussen de 33 euro en 421 euro! Word je toch gemotiveerd om die telefoon of tablet eens opzij te schuiven niet?

Media has no description

© PXimport

Ontstaat er een gat in de begroting van onze providers?

Het is zeer onduidelijk wat er nu precies gebeurt met de verdiensten van bijvoorbeeld de Nederlandse providers na het gelijkstellen van de roamingtarieven met de binnenlandse tarieven. Wij Nederlanders zijn namelijk best actief op internet internationaal gezien. Om te achterhalen wat er precies gebeurt, moeten we natuurlijk weten wat providers hier vroeger aan verdienden. Toen moesten ze in ieder geval hoge prijzen betalen aan de vakantielanden zoals Italië en Frankrijk. Het is nu dus de vraag of de marge tussen die prijzen en de huidige marge erg verslechterd is. Helaas is het niet duidelijk hoe die verhoudingen er nu uit zien ten opzichte van vroeger. Aangezien de prijzen nu gladgestreken zijn, zou je bijna verwachten dat de Nederlandse providers hierdoor veel minder kosten maken.

Nieuwe verdienmodel providers is complex

Dat het nieuwe verdienmodel van Europese providers een complex verhaal is, bewijst bijvoorbeeld de toerisme zelf. Belangrijke vragen in dit geval zijn de volgende. In hoeverre het verbruik van Nederlanders in het buitenland meer of minder is dan het verbruik van buitenlanders in Nederland? Hoe ziet het toekomstig gebruik er uit van de Nederlanders en vakantiegangers in Nederland?

De Nederlandse providers aan de andere kant, laten weten dat de kosten voor hun wel degelijk om hoog gaan. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat telefonie in het buitenland nu vanuit de bestaande bundel wordt gehaald. Daarmee verdwijnt voor een groot deel de extra verdiensten die een provider vroeger kreeg dankzij telefonie in het buitenland. De extra kosten (of juist verlies van verdiensten) die de nieuwe regeling met zich meebrengen voor de Nederlandse providers is niet exact vast te stellen. KPN heeft eerder dit jaar aangegeven dat ´Roam Like at Home´ in 2017 vermoedelijk tussen de 40 tot 50 miljoen euro gaat kosten. Vodafone verwacht in het komende jaar 300 miljoen euro kosten, daarbij moet je wel bedenken dat de Nederlandse tak minder dan 5 procent van Europese klantenbestand is. Het moederbedrijf van T-Mobile, Deutsche Telekom, heeft de afschaffing als reden genoemd waardoor de omzet onder druk staat. Het Duitse concern noemt verder geen cijfers.

Voordat je medelijden met onze providers krijgt, is het goed te beseffen dat vrijwel alle providers de abonnementsprijzen afgelopen jaar hebben verhoogd. De providers hebben daarmee Roam Like at Home al verwerkt in de prijzen van de verschillende telefoonabonnementen. Tot groot voordeel voor de consument woedt er tegelijkertijd wel een prijs concurrentiestrijd. Wat de providers in de komende jaren te wachten staat, dat weten zelfs markt analisten niet zeker.

Het einde is nog niet in zicht

In de aankomende jaren zijn er verschillende stromingen actief. Enerzijds wordt de vraag naar data in Europa groter. Anderzijds ondernemen providers acties om eventueel verloren inkomsten terug te verdienen. Daarnaast dalen de roaming groothandelstarieven die providers elkaar berekenen jaarlijks tot aan 2022. Daardoor zullen de kosten van roaming voor providers dalen, maar de inkomsten die providers in de afgelopen jaren uit roamingbundels haalden, krijgen ze nooit meer terug.

Het goedkoper worden van data en de huidige prijzen oorlog zijn in ieder geval goed nieuws voor de Nederlandse consument. Het lijkt er daardoor op, dat de huidige prijzen niet snel zullen stijgen.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten