abonneren

Evasi0n jailbreak uitgebracht voor iOS 6

Het ontwikkelaarscollectief evad3rs heeft de eerste jailbreak uitgebracht voor iOS 6 en 6.1. De jailbreak is gelanceerd onder de naam Evasi0n en maakt het mogelijk om apps buiten de App Store om te installeren op de mobiele apparaten van Apple. De installatie is echter niet zonder risico.

De lancering van Evasi0n werd gisteravond via Twitter bekendgemaakt door evad3rs. De ontwikkelaars hadden met de lancering gewacht tot de release van iOS 6.1. Voor het doen slagen van de jailbreak zijn diverse kwetsbaarheden vereist in het mobiele besturingssysteem van Apple. Deze zijn nodig om onder meer toegang te krijgen tot de kernel.

Deze jailbreak werd vorige week aangekondigd en is vooral interessant voor mensen die hun iPhone of iPad helemaal zelf willen tweaken. Dit kan onder andere met een mooi thema met aangepaste iconen en bijvoorbeeld schakelaars om wifi, gps en bluetooth aan- en uit te zetten in Notification Center. De installatie is niet geheel zonder risico. Zo melden twee gebruikers op JailbreakQA dat het geluid op hun iPhone 4 opeens niet meer werkt nadat deze is bewerkt met Evasi0n.

Eerder werden wel jailbreaks uitgebracht om betaalde apps gratis te kunnen installeren, maar dit is nu lastiger geworden. Onder andere het bedrijf Hackulous deed dit met de apps Installous en AppSync. Hackulous heeft deze activiteiten officieel gestaakt vanwege “gebrek aan belangstelling”, maar het zou natuurlijk heel goed kunnen dat Apple een stokje heeft gestoken voor deze illegale activiteiten.

Installatie via pc
Evasi0n is beschikbaar voor iPhone, iPod touch, iPad en iPad mini met iOS 6 en 6.1. De installatie is binnen 5 minuten geregeld, melden de ontwikkelaars. Dit gaat niet rechtstreeks via het mobiele apparaat zelf, maar met behulp van een softwarepakket voor Linux, Mac OS X en Windows. De jailbreak wordt na installatie van de software uitgevoerd door het iOS-apparaat aan te sluiten aan de usb-poort van de computer. Voor de installatie van de jailbreak is het aan te raden om een backup te maken via iTunes of iCloud.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Ios 6