Europol: Tor-gebruikers niet onzichtbaar, noch onschendbaar

Het oprollen van de online drugsmarktplaats Silk Road 2 blijkt slechts een klein onderdeel van de grootste inval op het Tor-netwerk tot nog toe. Europol meldt dat er tijdens diezelfde operatie 27 websites uit de lucht zijn gehaald.

Dat leidde ertoe dat zeventien mensen zijn opgepakt, die dachten veilig verstopt te zitten achter de Tor-technologie. Hoofd-cybercrime Troels Oerting van Europol stelt in een reactie: "hiermee is aangetoond dat criminelen op het Tor-netwerk niet onzichtbaar zijn, noch onschendbaar."

Operation Onymous

Plannen voor 'Operation Onymous' zijn gestart in mei. Europol werkte onder meer samen met de FBI, om het netwerk te infiltreren en criminelen die handelden in illegale goederen op te sporen. Hoe ze daar precies in geslaagd zijn, is niet duidelijk. Zestien landen deden mee aan de operatie, waaronder Nederland.

Veel van de verborgen websites werden gebruikt om illegale drugs op te verhandelen, tegen betaling in bitcoins. Maar ook wapens, nep-ID bewijzen, onrechtmatig verkregen hardware (waaronder smartphones) en nagemaakte crecitcards werden er te koop aangeboden.

Resultaat

Zes van de zeventien opgepakte verdachten zijn Brits, meldt nieuwssite Forbes. De identiteit van de anderen is niet bekend. Een miljoen bitcoins, 180.000 euro en zilver, goud en drugs zijn inmiddels in beslag genomen door de operatie.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: tor