Europol: slechts 100 kopstukken in cybercrime

Wereldwijd zijn er 'slechts' 100 kopstukken actief in de wereldwijde cybercrime. Dat claimt Europols Cybercrime Centre-baas Troels Oerting in een interview met de BBC. "Als we die aanpakken, stort de rest als een kaartenhuis in elkaar."

Volgens Oerting moeten autoriteiten zich focussen op een kleine groep hoofdprogrammeurs, die de malware schrijven waar andere kwaadwillenden dan weer gebruik van maken. "Het is zo gemakkelijk om een cybercrimineel te zijn," stel Oerting. "Je hoeft alleen maar een programaatje te downloaden en klaar is kees."

Hebzucht

Europol weet 'grofweg' wel welke hackers de scepter zwaaien, en wie dus hun grootste doelwitten zijn. Toch blijft het niet bij die honderd, er komen telkens meer bij. Daarnaast is het ook zo dat deze kopstukken veel sneller nieuwe malware schrijven dan de politie het bij kan benen.

Oerting: "Ze worden gedreven door hebzucht en winst, en lopen onderweg niet tegen obstakels op." Europol moet bijvoorbeeld rekening houden met grenzen en wetten uit verschillende landen. Daarop moet de normale aanpak voor het opsporen en aanhouden van criminelen worden aangepast.

Wat tevens niet helpt is dat de meeste hack-leiders zich in Rusland bevinden, een land dat nu niet de gemakkelijkste is om mee samen te werken.

Privacy

Overigens doet Oerting ook nog een duit in het zakje van de privacydiscussie, die eerder werd aangewakkerd door FBI-baas James Comey. Ook Europol is niet zo blij met met de strengere encryptie van Google en Apple.

"Iedereen heeft recht op privacy, maar dat is niet hetzelfde als recht op anonimiteit. Stel je eens voor dat je de achterklep van een wagen niet open krijgt terwijl je denkt dat er wapens inzitten. Dat zou onacceptabel zijn. Er moet een manier blijven om via een achterdeurtje te kunnen kijken wat je verbergt in de online wereld," aldus Oerting.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten