Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

Europol pakt tientallen verdachten achter DDoS-aanvallen op

Autoriteiten uit dertien verschillende landen hebben samengewerkt om 34 verdachten aan te houden, die mogelijk achter verscheidene DDoS-aanvallen hebben gezeten. Ook de Nederlandse politie werkte daaraan mee, meldt Europol.

De meeste verdachten zijn nog geen 20 jaar oud. Europol verdenkt ze ervan software te hebben gekocht of gehuurd waarmee vervolgens websites, servers diensten werden platgelegd. Daarvoor hoefden ze niet ver te zoeken, dergelijke tools zijn vrij gemakkelijk online te vinden. De operatie van Europol vond plaats tussen 5 en 9 december. 

Lees ook: Hoe een IoT-botnet 'het internet' offline legde

Op weg helpen

Naast een boete willen de autoriteiten de jongeren juist ook op weg helpen om hun IT-vaardigheden in te zetten voor het goede. Volgens Europol weten de jonge hackertjes helemaal niet hoeveel schade ze eigenlijk aanrichten, maar kan hun kennis op dit gebied ze wel op weg helpen bij hun verdere IT-carriére. 

Netspoof

Eerder dit jaar bleek nog dat DDoS-aanvallen telkens vaker voorkomen en dat de gemiddelde aanval ook zwaarder is en langer duurt. Doordat de tools gewoon online worden aangeboden, is de instapdrempel voor jonge 'script kiddies' lager dan ooit. Hetzelfde geldt voor ransomware. Ook gijzelsoftware 'as a service' is in opkomst en laat iedereen de cybercrimineel uithangen.

Europol kwam de verdachten op het spoor dankzij een eerder onderzoek naar zo'n dienst, Netspoof. De jongeren die nu zijn aangehouden, kwamen naar voren als betalende klanten uit die database, schrijft Bleeping Computer. Overigens een lucratieve business voor de beheerder achter de dienst, die er tienduizenden euro's aan overhield - voor ook hij opgepakt werd.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: ddos, Cybercrime

Nieuws headlines

donderdag 09 november

Laatste reactie