abonneren

Europees parlement accepteert omstreden Acta-verdrag

Het Europees parlement lijkt het controversiƫle Acta-verdrag over het beschermen tegen illegaal kopiƫren en het bestrijden van internetpiraterij, ondanks vele bezwaren van tegenstanders toch goed te gaan keuren.

Een meerderheid van 331 parlementsleden stemden voor het conceptverdrag, dat samen met Australië, Canada, Japan, Zuid-Korea, Marokko, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zwitserland, Mexico, de VS en de Europese Unie wordt  uitonderhandeld. Opvallende afwezige in dit lijstje meepratende landen is China, dat juist goed is voor 65 % van de vervalste artikelen die in Europa verhandeld worden.

GroenLinks maakt zich bijzonder druk over de huidige versie van de Acta-overeenkomst. Het zou kunnen betekenen dat er een verbod op het downloaden uitkomt. Er zou een samenwerking tussen de internetproviders en de entertainmentindustrie moeten komen, zodat de internetproviders moeten gaan controleren of hun klanten auteursrechten schenden. Zonder tussenkomst van een rechter zouden gebruikers dan de toegang tot internet ontzegd kunnen worden. Volgens GroenLinks komen hiermee de grondrechten van de burgers in gevaar.

Het Acta-verdrag is nog niet definitief. Maar het Europees Parlement lijkt er met open ogen in te lopen. Een reden voor GroenLinks om de verdragsteksten alvast aan het Europese Hof voor te leggen om het te toetsen tegen het Europese Recht.

Bron: Nieuwsbank.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord