Europa investeert grootste onderzoekssubsidie ooit in grafeen

De Europese Commissie steekt een miljard euro in grafeen-onderzoek. Europa ziet bijzonder veel mogelijkheden voor grafeen in allerlei grote industrieën en hoopt zo zijn koppositie op kennisgebied te behouden.

 

Europa heeft de grootste som aan subsidiegelden die ooit is toegekend in de EU aan onderzoek naar grafeen. De Europese Commissie stelt dat grafeen wel eens voor de 21e eeuw kan zijn wat plastic voor de vorige eeuw was. Grafeen zou in de auto-industrie, vliegtuigindustrie, verfindustrie, olie-industrie, zonnepanelenindustrie en - misschien wel als belangrijkste - de technologiesector enorm veel kunnen betekenen. Zo zou grafeen onder andere snellere computerprocessoren, betere accu’s en flexibele onderdelen kunnen voortbrengen.

Europa voorop

Europa is op kennisgebied nog altijd een voorloper. Neelie Kroes hoopt dat er een soort graphene valley ontstaat in Europa door de miljard euro die geïnvesteerd wordt. Gehoopt wordt dat er allerlei wetenschappelijke doorbraken plaatsvinden op Europese bodem. Grafeen-onderzoek zou wel eens veel kunnen betekenen voor Europa op lange termijn.

Nederlands randje

Grafeen is dan ook een Europese ontdekking die gedaan werd door de Rus Konstantin Novoselov en de Nederlandse-Russisch André Geim aan de University of Manchester. Zij kregen in 2010 de Nobelprijs voor natuurkunde toegekend voor het onderzoek naar Grafeen. In het geprijsde experiment gebruikten ze Scotch tape om voorzichtig een laag koolstofatomen los te trekken van een blokje grafiet. Vervolgens werd er een eenvoudigere methode ontwikkeld door de heren onderzoekers. Het resultaat was dat het materiaal waar al heel lang over gespeculeerd was eindelijk geproduceerd kon worden. Een bijzondere eigenschap van grafeen is dat het maar één atoom dik is (en dus soort van tweedimensionaal). Verder geleid het materiaal beter dan welk materiaal dan ook.

De komende tien jaar gaan 136 hoofdonderzoekers, die weer teams aansturen van honderden verschillende onderzoeksinstituten, aan de slag om het wondermiddel te onderzoeken en toepassingen te bedenken.

Een simpele uitleg over grafeen door de Europese Commissie is in dit filmpje te bekijken: 

 Bron: Webwereld

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: doorbraak, wetenschappers, wetenschappelijke doorbraak, grafeen, onderzoek, europese commissie