abonneren

EU pleit voor uniforme auteursrechtenregeling

De Europese Commissie wil de auteursrechten voor muziek vereenvoudigen en op Europees niveau regelen. Hierdoor moet de distributie van muziek en andere digitale content in Europa eenvoudiger worden.

Nu raakt een aanbieder van bijvoorbeeld streamingmuziekdiensten verstrikt in per land georganisseerde lokale regelingen met even zovele auteursrechten-organisaties. Deze lokale organsatis zoals bijons Buma/Stemra incasseren de rechten op de muziek en sluizen dat door naar de rechthebbende artiesten en componisten.

Dit maakt het opzetten en exploiteren van een grensoverschreidende dienst tot een eenorme uitdaging. Het internet kent geen grenzen en de Europese Commissie wil dan ook dat de auteursrechtenregelingen universeel en EU-breed georganiseerd worden. Een dergelijke regeling komt alle partijen ten goede. Het EU-plan is een goede stap naar een gezamenlijke Europese digitale markt. De benodigde wetsvoorstellen van de Europese Commissie moeten nog door het Europese Parlement worden behandeld.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Europese Commissie