abonneren

Ernstig lek in Galaxy S3 lijkt gedicht

Eerder deze week werd bekend dat een deel van de toestellen van Samsung met een ernstig beveiligingslek te kampen hadden. Door middel van één regel html-code zijn de Android-toestellen terug te zetten in fabriekstoestand. Samsung zegt een oplossing te hebben.

Een ontwikkelaar maakte de exploit op dinsdag bekend. De html-code activeert een 'factory reset' (herstel naar fabrieksinstellingen), waardoor al je instellingen, applicaties en mediabestanden verloren gaan. Samsung heeft onmiddelijk gereageerd en claimt inmiddels een fix voor de exploit gereed te hebben. Deze zal over-the-air verspreid worden, wat inhoudt dat je op je toestel een melding krijgt dat er een update is. Samsung raadt Galaxy S3-bezitters met klem aan om deze update te installeren. Of de andere toestellen ook op deze manier van een fix voorzien worden is nog niet duidelijk.

Overigens blijkt niet alleen Samsung vatbaar voor de exploit, ook concurrenten HTC en Motorola zitten met hetzelfde probleem. Uit verschillende forumposts blijken onder meer de HTC One X (met Sense 4.0), HTC Desire (Android 2.2) en Motorola Defy en RAZR Maxx kwetsbaar. Omdat het probleem zit in de Dialer-applicatie van Android, zou de lijst nog wel eens flink langer kunnen worden. Alleen Android 4.1 lijkt vooralsnog immuun voor de kwaadwillende code.

Wil je weten of jouw Android-toestel kwetsbaar is, dan kun je dat hier veilig uitproberen. Als de exploit ook voor jou een gevaar vormt, dan zie je het IMEI-nummer van je telefoon op je display.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: exploit