Elke televisie is een smart-tv met deze trucs en gadgets

© PXimport

Elke televisie is een smart-tv met deze trucs en gadgets

Geplaatst: 8 oktober 2021 - 07:32

Aangepast: 16 december 2022 - 14:28

Laura Jenny

Ze worden eigenlijk niet meer verkocht: domme televisies. Dat komt omdat slimme televisies inmiddels zo goed betaalbaar zijn geworden, dat er eigenlijk geen markt meer is voor de televisie die nog wel offline blijft. Toch hoef je die niet naar de grofvuilstraat te brengen. Je kunt er ook zelf een smart-tv van maken.

Een smart-tv is uiteraard verbonden met het internet. Vaak zijn deze televisies voorzien van een soort hub-menu waarvandaan je naar de instellingen en de apps kunt navigeren. Apps kun je bovendien downloaden vanuit een appwinkel die je ook binnen die hub kunt vinden.

Het downloaden van apps gaat net zoals op je smartphone. Je zoekt de app in die app-winkel, klikt erop en de rest gaat vanzelf. Uiteindelijk verschijnt de app dan ook in dat hub-menu. Hoewel er talloze apps bestaan, zijn er een paar apps die vooral worden gebruikt: Netflix, Disney+, YouTube, Videoland en andere streamingdiensten. 

Het downloaden van een internetbrowser wordt minder vaak gedaan. Daar hebben mensen ten eerste al een smartphone voor bij de hand en ten tweede is typen op een afstandsbediening nog steeds geen plezierige bezigheid. Zelfs niet op een afstandsbediening met toetsenbord.

Via HDMI of console

Je kunt een televisie op twee manieren smart maken. De eerste is om het te doen met een speciaal voor televisies gemaakte dongel, de andere is om het te doen via een losstaand apparaat. Denk daarbij aan een gameconsole of een laptop. Die laatste kun je gemakkelijk in je televisie pluggen, namelijk door een HDMI-kabel te gebruiken. Soms moet je hiervoor op je televisie nog wel de goede source (bron) selecteren, want de HDMI-port staat altijd voor een eigen kanaal.

Op een laptop kun je vervolgens gewoon je scherm op de televisie tonen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een foto slideshow kunt laten zien of alles wat je maar kunt bedenken in de browser. Ga je bijvoorbeeld naar de website van NPO, dan kun je daar allerlei programma’s van de NPO vinden en fullscreen afspelen: op je televisie ziet het er dan uit alsof je gewoon kabeltelevisie kijkt.

Op een gameconsole werkt alles net even anders. Eigenlijk lijkt een gameconsole qua hub-menu al veel op dat van een smart-tv. Ook hier kun je in een app-winkel apps downloaden, zoals Netflix. Je gebruikt je game-controller om je gebruikersnaam en wachtwoord in te toetsen en je blijft op je gameconsole ingelogd, waardoor je elke keer via je gameconsole maar op het Netflix-logo in het menu hoeft te drukken om op je televisie Netflix te zien.

PlayStation 5

© PXimport

Chromecast en Apple TV

Dat is hoe je andere apparaten kunt inzetten om je televisie smart te laten lijken en vooral van de functionaliteiten ervan te genieten. Dat kan ook op een andere manier, namelijk via die eerdergenoemde dongel. Of je hier nu een Chromecast voor gebruikt of Apple TV. 

Apple TV is uitgebreider: hierop kun je bijvoorbeeld ook games downloaden. Wat ze echter allebei als belangrijke functie hebben, dat is dat je je smartphone kunt gebruiken om content erop te streamen. Die content wordt vervolgens vertoond op je televisie.

Het is niet helemaal eerlijk om Apple TV een dongel te noemen, maar in het kader van dit artikel vervult het wel die functie. Beide dongels, dus Chromecast en Apple TV, zijn in staat om je content te laten streamen vanaf je telefoon. Je opent dan een streamingdienst, selecteert het Chromecast-logo (een vierkantje met drie golfjes aan de zijkant) en zo toont de film niet op je smartphone, maar op je televisie. 

Een handig bijkomend voordeel is dat je je smartphone hierdoor ook kunt gebruiken als afstandsbediening om de film te pauzeren, het volume te regelen en terug of door te spoelen. Erg handig als je je afstandsbediening kwijt bent.

Media has no description

© PXimport

Apple TV werkt ongeveer hetzelfde, maar kent uitgebreidere functies waardoor je televisie nog meer op een smart-tv lijkt. Dat komt omdat Apple TV een kleine computer is, die ook smarthome-hub werkt. Je krijgt op je televisie een prachtig menu te zien en dat mist Chromecast, dat meer een doorgeefluik is.

Daarentegen is het prijsverschil enorm: Apple TV kost nu 160 euro, terwijl een Chromecast 40 euro kost. Je moet overigens wel altijd op hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn. Als je smartphone en je Chromecast of Apple TV op een verschillend netwerk zitten, kunnen ze niet samenwerken. 

Een oude televisie toch slim laten lijken, dat is dus geen enkel probleem. Essentieel is wel een HDMI-port. Als je televisie die niet heeft, dan wordt het een stuk moeilijker om hem slim te maken. Waar je zou denken dat een domme televisie vooral dom is als hij geen internet heeft, is het dus eigenlijk vooral de HDMI-port die hem echt kan helpen veel intelligenter voor de dag te komen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000