abonneren

Eindelijk goede bordspellen naar Facebook

Facebook is handig om in contact te blijven met al je vrienden en kennissen. En behalve berichten met ze uitwisselen kun je ook spelletjes met ze spelen. Nu zijn de meeste Facebook-games niet heel bijzonder en vooral de categorie 'bordspellen' komt er bij Facebook karig van af. Terwijl dat meestal toch de leukste spellen zijn om met anderen te doen. Daar komt binnenkort verandering in aangezien twee bordspel-hits zijn aangekondigd voor socialen netwerken zoals Facebook en Google+.

Mensen die bekend zijn met Facebook en de games erop weten dat de bordspellen sectie weinig voorstelt. Een beetje BackGammon en Rummikub voor de ouderen en Monopoly en Risk voor hen die iets meer diepgang zoeken in een bordspel. Echter komt hier gelukkig verandering in. Ontwikkelaar Goko gaat namelijk twee bordspel-hits uitbrengen voor sociale netwerken als Facebook en Google+. De spellen in kwestie zijn: Kolonisten van Catan en Dominion.

Kolonisten van Catan op Facebook

Kolonisten van Catan is ondertussen zo ingeburgerd dat je dit gezelschapsspel als het 'Mens Erger je Niet' van de 21ste eeuw kunt zien. De game is al op vele platformen uitgekomen zoals Xbox Live Arcade, de iPhone en de pc, maar een Facebook variant was er nog niet. Toch zal deze versie anders zijn dan het traditionele bordspel. De game gaat Catan World heten en binnen deze game kun je varen naar allerlei 'Catan'-eilanden met verschillende scenario's waarbij ook de uitbreidingen van het bestaande spel worden gebruikt. Catan World zal meer een MMO-game zijn waarbij je met mensen over heel de wereld kan spelen.

Dominion op Facebook

Dominion is een kaartspel waarbij iedere speler zijn eigen stapel kaarten opbouwt om op deze manier zoveel mogelijk punten te behalen. Dit spel, dat sinds 2008 verkrijgbaar is, heeft wereldwijd meer dan 3,5 miljoen exemplaren verkocht en het spel kent ontzettend veel uitbreidingen met nieuwe kaarten. De Facebook versie van de game is een trouwe overzetting van het spel waarbij spelers alleen tegen AI-tegenstanders kunnen spelen, maar leuker is het natuurlijk om een spelletje Dominion te spelen met je vrienden of willekeurige andere spelers.

Kolonisten en Dominion gemaakt in HTML 5

Beide games worden volledig gemaakt in HTML 5 en zijn daarom op vele platformen te spelen. Zo zullen de games dus niet alleen op Facebook te spelen zijn, maar ook op Google+ en op de website van Goko zelf. Verder zullen er ook versies komen voor iOS, Andoid en Windows Phone.

Naast Dominion en Kolonisten van Catan heeft Goko ook nog 150 andere licenties van bordspellen verkregen. We zullen, als alles dus volgens plan verloopt, meer interessante bordspellen zien verschijnen op Facebook.

Enthousiast geworden? Je kan je nu al opgeven voor de Catan World beta.

Welke bordspellen zou jij graag willen spelen op Facebook of Google+?

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Nieuws, Sociale netwerken

Tags: Google+, Bordspellen, catan, dominion

Laatste reactie