abonneren

Eigen Wikipedia-pagina is nieuwste statussymbool

Vroeger moest je het in New York hebben gemaakt om te laten zien dat je iets in het leven had bereikt. Tegenwoordig hoor je er pas bij wanneer je het nieuwste statussymbool hebt - een Wikipedia-pagina die over uzelf gaat.In tegenstelling tot webdiensten als MySpace en Facebook kunt u niet op Wikipedia uw eigen profielpagina aanmaken. Een vermelding in de online encyclopedie moet u eerst verdienen. Alleen wanneer u iets opmerkelijks heeft gedaan of bereikt, is er een kans dat iemand een pagina over u op Wikipedia aanmaakt.
En wanneer dat gebeurt dan bereikt u van de ene op de andere dag een miljoenenpubliek. In september bezochten 210,8 miljoen mensen de online encyclopedie.

Maar een vermelding op Wikipedia komt tegen een hoge prijs. Iedereen kan een pagina op Wikipedia aanmaken, aanpassen en bewerken. Elke verandering wordt bijgehouden, zodat gezien kan worden wie, wat, wanneer heeft veranderd. Ook bespreken de moderatoren op Wikipedia wanneer een pagina verwijderd moet worden omdat het verouderd is of niet meer belangrijk genoeg is. Het kan een vervelende en ontnuchterende ervaring zijn wanneer u ziet dat uw pagina is verwijderd omdat de Wikipedia-gemeenschap heeft besloten dat u niet meer interessant genoeg bent.

Wikipedia wordt bepaald door drie basis richtlijnen: Nieuwe pagina's mogen geen gebruik maken van bestaand onderzoek, feiten moeten verifieerbaar zijn via een gepubliceerde en betrouwbare bron en alle pagina's moeten vanuit een neutraal standpunt geschreven zijn.

Het aantal pagina's over individuen neemt snel toe. In september waren er op Wikipedia 224.785 pagina's over nog in leven zijnde personen. In januari waren dat er nog 177.512 en in januari 2006 waren dat er nog maar 93.392.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste Vacatures