}
abonneren

EFF: HP’s inkt-tijdbom ondermijnt security

De EFF beschuldigt HP ervan bewust een inkt-tijdbom te hebben geplant. HP-printers weigeren plots cartridges van derden, dankzij een eerdere firmware-update. Dit schaadt vertrouwen in updates, klaagt de EFF.

De digitale burgerrechtenbeweging EFF (Electronic Frontier Foundation) uit fikse kritiek op HP Inc. Het pc- en printerbedrijf heeft eerder deze maand plotseling inktcartridges van derden geblokkeerd. Bepaalde modellen inkjetprinters van HP weigeren te functioneren als ze geen officiële cartridges met HP-securitychip hebben. Hier is flinke ophef over ontstaan.

 

‘Zes maanden lang tikken’

De helpdesk van het bedrijf heeft getroffen klanten aanvankelijk verteld dat dit een fout was. Het zou gaan om een probleem met een recente firmware-update. Dit is echter niet het geval. De cartridge-weigering is ook opgetreden bij printers die maanden geleden voor het laatst nieuwe firmware hebben gekregen. HP heeft tegenover PCM bevestigd dat het een geplande actie is, waar het vorig jaar al aan is begonnen. De helpdesk was verkeerd geïnformeerd, luidt de officiële verklaring.

De EFF beschuldigt HP er nu van dat het moedwillig een tijdbom heeft geplant in zijn inkjetprinters. Het bedrijf wist volgens de EFF dat klanten printers van HP en cartridges van derden kochten die later onbruikbaar zouden zijn. “De software-update die het gebruik van third-party inkt tegenhoudt, is schijnbaar in maart gedistribueerd. Maar deze anti-feature is pas in september geactiveerd. Dit betekent dat HP wist, gedurende tenminste zes maanden, dat sommige klanten producten kochten waarvan ze dachten dat die compatibel waren.”

 

Updates wantrouwen

Erger nog dan de nu waardeloze combinatie van HP-printers en eventuele cartridge-voorraden, is de bredere implicatie van deze inkt-tijdbom. De EFF stelt dat HP’s zijn systeem voor security-updates heeft misbruikt. De anti-feature, die consumenten benadeelt, is namelijk meegelift met een beveiligingsupdate. Deze actie ondermijnt dus het vertrouwen in updates, aldus de EFF. Ondertussen bestaan er wel degelijk exploits die op printers mikken en waar dus fixes voor nodig zijn.

De EFF eist dat HP excuses aanbiedt, de cartridge-blokkering terugdraait en belooft nooit meer security-updates te misbruiken voor anti-features. Daarvoor zou de printermaker voortaan moeten mededelen wat software-updates precies doen. Het terugdraaien van de inkt-tijdbom zou moeten gebeuren met een nieuwe firmware-update. Eerder heeft HP’s helpdesk dit al toegezegd aan getroffen klanten, maar volgens de officiële verklaring was deze verstrekte informatie dus onjuist. De EFF roept consumenten op zijn digitale petitie 'Nee tegen DRM' te ondertekenen.

 

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Security

Tags: Security, Firmware, HP, eff, drm, inktcartridge, cartridge, tijdbom, ondermijning, Printer

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Senior Automation Consultant - PQR