Eerste Windows 10-laptops met ARM-cpu aangekondigd

windows 10 ARM
Microsoft en Qualcomm werken al een hele poos aan Windows 10 op ARM-processoren, en met de komst van zogeheten Always Connected PCs breekt wat dat betreft een nieuw tijdperk aan.

Microsoft kondigt vandaag de eerste laptops aan die draaien op de Snapdragon 835-processor van Qualcomm. Die zien we normaliter alleen terug in smartphones. De Amerikaanse Samsung Galaxy S8 en de OnePlus 5 draaien daar bijvoorbeeld op.

Dankzij die mobiele processor gaan laptops zich meer als smartphone gedragen. Zo springt het scherm gelijk aan zodra je de computer openklapt, je hoeft niet eerst te wachten tot de boel weer helemaal is opgestart.

Lees ook: Het verschil tussen Intel en ARM-processoren

HP en Asus

De Snapdragon-processor voorziet de notebooks ook standaard van 4G, vandaar de Always Connected-naam. Doordat de cpu tevens erg energiezuinig is, hebben laptops die ermee uitgerust zijn een bijzonder hoge accuduur. Een model van HP tikt de 22 uur aan.

Qualcomm voorziet dat zijn mobiele processoren vooral gaan opduiken in 2-in-1-modellen. De nieuw onthulde HP Envy X2 en NoVaGo van Asus zijn beide hybride tablets met Snapdragon 835 aan boord. Wanneer ze in Nederland te koop zijn, is nog niet bekend.

Windows 10 met emulatie

Dat Windows-programma's werken op de chip van Qualcomm is helemaal niet zo vanzelfsprekend, en toch is er bij deze laptops geen sprake van een speciale versie van Windows 10. De mobiele cpu is 'gewoon' compatible met alle Win32-software. Bij x86-programma's is juist sprake van emulatie. Of dat voor problemen gaat zorgen, moet de toekomst uitwijzen.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: windows 10, cpu, qualcomm