Eerste Ubuntu-smartphone volgende week te koop

Canonical presenteert vandaag dan eindelijk de eerste smartphone die op Ubuntu draait, de Aquaris E4.5 Ubuntu Edition van de Spaanse fabrikant BQ. Het toestel is vanaf volgende week te koop, maar...

... waar precies, dat is nog niet duidelijk. Via de Twitterkanalen @ubuntu en @bqreaders worden deze zogenaamde 'flash sales' aangekondigd. De smartphone is dan ergens voor heel even te koop, een verlijkbare strategie als die wordt gehanteerd met de OnePlus One.

Specificaties

Normaal gesproken is de Aquaris E4.5 een toestel dat op Android draait. De Ubuntu Edition heeft op het besturingssysteem na dan ook verder dezelfde specificaties: een 4,5 inch touchscreen-display met een resolutie van 540x960, een 1.3GHz quadcore processor, 1GB RAM-geheugen en 8GB interne opslagruimte.

Er zit een 8 megapixel camera een de achterkant en een 5 megapixel camera aan de achterkant. Het toestel kan tevens twee simkaarten aan. De prijs is 169,90 euro.

Scopes

Het is een budgetsmartphone, waarvan het paradepaardje duidelijk het eigen OS is. Daarmee wil Canonical de concurrentie aangaan met Android en iOS. Het hele concept is gebaseerd op 'Scopes,' waarin apps en media die bij elkaar horen worden gebundeld binnen hetzelfde scherm.

Zo vind je bijvoorbeeld video's van YouTube, Vimeo en andere diensten samen met je eigen opgenomen materiaal in de Scope voor video's. Apps van SoundCloud en Grooveshark bevinden zich in de Music-Scope naast je eigen MP3's. Je wisselt tussen Scopes door naar links of naar rechts te swipen. 

Onder de voorgeïnstalleerde apps bevinden zich onder meer Facebook, Twitter en opvallend genoeg ook Telegram. De smartphone komt verder niet gewoon in de winkel te liggen. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: ubuntu