Eerste jailbreak voor iPhone 5 op zondag

De eerste jailbreak voor de iPhone 5, iPad 4 en iPad mini wordt het komende weekend op zondag verwacht. Met een jailbreak kunnen apps buiten de App Store om worden geïnstalleerd.

Naast de installatie van applicaties buiten de App Store maakt de jailbreak aanpassingen mogelijk die niet door Apple worden toegestaan. Zo kunnen bijvoorbeeld thema's worden geïnstalleerd met andere iconen voor systeemapplicaties, schakelaars om wifi, gps en bluetooth aan en uit te zetten in Notification Center en een speciale f.lux-app voor het aanpassen van de schermkleur aan het moment van de dag.

Ook worden wel jailbreaks uitgebracht om betaalde apps gratis te installeren, maar dit is moeilijker geworden. Dit werd gedaan door Hackulous met de apps Installous en AppSync. Maar dit bedrijf heeft er de brui aan gegeven, naar eigen zeggen vanwege gebrek aan belangstelling.

De jailbreak zal worden uitgebracht door Evad3rs. Daarin zitten onder andere de ontwikkelaars Pod2G en MuscleNerd die al eerder jailbreaks uitbrachten voor iOS. Het team had de testversies van iOS 6.1 al eerder gejailbreakt, maar nog niet uitgebracht. Zo krijgt Apple geen kans om de gebruikte kwetsbaarheden te dichten, meldt Tweakers.

Nu Apple iOS 6.1 heeft uitgebracht durven de ontwikkelaars de release wel aan. Het mobiele besturingssysteem is waarschijnlijk na de update nog niet helemaal waterdicht. Het vermoeden bestaat dat de jailbreak gebruik maakt van minimaal drie of vier lekken in iOS. Door deze kwetsbaarheden kunnen de jailbreakers onder andere toegang krijgen tot de kernel, het hart van het besturingssysteem. Door hierin code te injecteren wordt de jailbreak mogelijk gemaakt. De jailbreak blijft daarna behouden bij het opnieuw opstarten van het systeem.

De jailbreak zou beschikbaar zijn voor alle nieuwe iOS-apparaten. Dat zijn de vierde en vijfde generatie iPod touch, de iPhone 4, 4S en 5, de iPad 2, 3, en 4 en de iPad Mini. Daarnaast werkt de jailbreak met de tweede generatie Apple TV.

Bron: Tweakers

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: apple tv, smartphones, tablets, ios 6