Eerste iPhone-malware gespot

Voor de allereerste keer is er in het afgelopen kwartaal malware gespot voor iOS. Het mobiele OS van Apple heeft het vijf jaar volgehouden zonder deze kwaadaardige software-variant. De hoeveelheid Android malware is in één kwartaal vertienvoudigd.

iOS-malware bestond vooralsnog niet. In het afgelopen kwartaal heeft het Finse anti-virus bedrijf F-Secure echter toch twee varianten ontdekt. In het kwartaalrapport van F-Secure staat te lezen dat er twee kwaadaardige programma’s ontdekt zijn met de namen Fidall en FinSpy.

Twee smaken

FinSpy is beschikbaar op vele mobiele platformen, namelijk Android, iOS, Windows Mobile en Symbian. De malware kan telefoongesprekken, sms’jes en e-mails onderscheppen, de besmette mobiel traceren en zelfs afluisteren. Ook kunnen er via FinSpy foto’s, adresboeken en kalenders worden gedownload door de malware-uitbaters.

Ook de app Fidall bleek malware te zijn en is door de strenge controle van Apple heen geglipt. Deze malware kan contactgegevens pikken en deze contacten met sms’jes bestoken om de app ook te downloaden.

Android kampioen

Android blijft de lijst van mobiele malware aanvoeren. Er werden in het afgelopen kwartaal 51.447 unieke soorten Android-malware ontdekt. Dit lijkt zo langzamerhand een behoorlijk probleem te vormen voor Google. In het tweede kwartaal zijn er namelijk slechts 5.033 soorten Android-malware geteld. Google heeft geprobeerd om een stokje te steken voor de enorme groei met de Google Play Store-scanner genaamd Bouncer, maar dat mocht blijkbaar niet baten.

Bron: Security.nl

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, IOS

Tags: