Eerste bionische Deka-arm gaat in productie

Dit weekend was het eindelijk zo ver. Na jaren testen heeft de FDA (de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit) eindelijk de eerste bionische arm van het bedrijf Deka, de Deka-arm, goedgekeurd.

De arm is ongeveer net zo groot en zwaar als een menselijke arm en is geschikt voor mensen met een amputatie bij de schouder, middenbovenarm of middenonderarm. Binnen Deka heeft de prothese de bijnaam Luke gekregen, een verwijzing naar de bionische arm van Luke Skywalker in de Star Wars-films. Een ander leuk detail: het bedrijf dat de arm ontwikkelt is opgericht door Segway-uitvinder Dean Kamen.

Elektrische signalen

De prothese wordt direct door spiersignalen aangestuurd. De electroden in de arm pikken deze spiersignalen op die worden veroorzaakt door het samentrekken van spieren die zich in de buurt van de prothese bevinden. Dat doen ze met behulp van elektromyografische stickers op de uiteinden van geamputeerde armen. De electroden sturen elektrische signalen door naar een computer processor die zich in de prothese bevindt, die ze dan weer vertalen naar bewegingen van de arm en de vingers.

Bewegingssensoren

De electroden kunnen de signalen die de spieren geven vertalen tot aan tien verschillende bewegingen. Naast de electroden zitten er ook een aantal bewegingssensoren en krachtsensoren in de arm, die ervoor zorgen dat de proefpersonen zelfs druiven en eieren op kunnen pakken zonder die stuk te knijpen. Ook het oppakken van sleutels en het sluiten van ritsen is mogelijk met behulp van de prothese.

Darpa

Bijna acht jaar geleden startte Darpa een project dat een betere prothese op moest leveren voor oorlogsveteranen en investeerde 40 miljoen dollar in het onderzoek van Deka en dat van vergelijkbare projecten van andere bedrijven. Nu de Deka Arm acht jaar later de goedkeuring van de FDA op zak heeft, gaat het bedrijf op zoek naar een partner die de prothese op grote schaal gaat produceren. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten