Een VPN-verbinding instellen in Windows 10

Als je gebruikmaakt van een VPN-verbinding wil je misschien niet altijd de app van de dienst gebruiken. Dan kun je de gegevens voor de VPN-dienst ook handmatig opgeven. In Windows 10 gaat dat eenvoudig.

Als je onze test van VPN-diensten hebt gelezen, wil je wellicht meteen aan de slag. Er zijn immers veel voordelen aan het gebruik van een VPN. Bij tal van diensten kun je een app installeren die vervolgens verbinding met de VPN-servers van de desbetreffende dienst maakt. Maar als je je pc of laptop permanent wilt laten verbinden via een VPN-dienst, kun je er ook voor kiezen om dit direct in Windows te regelen. In Windows 10 gaat dat heel makkelijk.

Lees ook: Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een VPN?

Allereest heb je de gegevens nodig van de VPN-verbinding of – dienst die je wilt gebruiken onder Windows 10. Die gegevens vind je meestal wanneer je via de website van de dienst bent ingelogd en bij de instellingen van je profiel kijkt.

Wat je in ieder geval nodig hebt, zijn je gebruikersnaam, het wachtwoord en het adres van de server. Ook het type protocol dat door de VPN-dienst wordt aangeboden en ondersteund, heb je nodig.

VPN-instellingen

Om de instellingen voor de VPN-verbinding in Windows 10 te openen, klik je op het pictogram Meldingen (het tekstballonnetje) in het systeemvak en klik je op de knop VPN.

Je komt nu in het instellingenscherm voor de netwerkverbindingen terecht. Om de VPN-verbinding op te geven druk je op de knop Een VPN-verbinding toevoegen. Het scherm waar je de gegevens van je VPN-provider kunt opgeven wordt geopend. In sommige landen kun je bij VPN-provider kiezen uit een aantal voorgedefinieerde providers, maar vanuit Nederland kun je alleen Windows (ingebouwd) selecteren.

Geef de nieuwe verbinding een duidelijke naam bij het veld Naam van verbinding. Nu heb je de gegevens nodig die je van je VPN-provider hebt gekregen. Bij Servernaam of -adres vul je het adres in van de server. Kies bij VPN-type vervolgens voor het protocol dat je wilt gebruiken. Bij de meeste VPN-providers is dat L2TP/IPSEC en is ook de meest veilige manier van verbinden.

Inloggen

Bij vrijwel alle VPN-providers maak je verbinding door middel van een gebruikersnaam en wachtwoord. Kies daarom bij het veld Type aanmeldingsgegevens voor Gebruikersnaam en wachtwoord. Bij de velden Gebruikersnaam en Wachtwoord vul je respectievelijk je gebruikersnaam en wachtwoord in. Zet ook een vinkje bij Mijn aanmeldingsgegevens onthouden, maar doe dat alleen als jij de enige bent die de computer gebruikt.

Nadat je alle gegevens hebt ingevuld, kun je verbinding maken met de vpn-server. Keer terug naar het hoofdvenster van de netwerkverbinding, klik in het linkermenu op VPN en selecteer vervolgens aan de rechterkant de zojuist aangemaakte netwerkverbinding. Druk vervolgens op de knop Verbinding maken om een verbinding op te zetten met je VPN-provider.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, VPN

Tags: vpn