Is een VPN legaal of illegaal?

Regelmatig krijgen we op de redactie van PCM de vraag of het gebruik van een VPN-router of –dienst legaal is. Het korte antwoord op deze vraag is 'Ja', maar het lange antwoord is wat complexer.

Net als bij een ‘gewone’ internetverbinding betekent het gebruik van een VPN-dienst of –router niet dat je – omdat je verkeer versleuteld is en jij je anoniem op internet begeeft – ineens van alles mag doen. Het is bijvoorbeeld nog steeds verboden om bijvoorbeeld systemen te hacken, kinderporno te bekijken of mensen op te lichten.

Het probleem is echter dat eigenlijk niemand kan controleren of dat ook echt niet gebeurt. Althans, het is lastiger om een overtreder op te pakken. In Europa is het gebruik van een VPN-dienst of –router niet verboden, maar het kan zijn dat sommige internetproviders of openbare wifi-netwerken zorgen dat een VPN-verbinding langzamer verloopt dan hun eigen internetverbinding.

Wel verboden in sommige andere landen

In sommige landen is het gebruik van een VPN-verbinding wel verboden, zoals in China en Noord Korea. Immers, via een VPN-verbinding zouden inwoners van die landen ook gebruik kunnen maken van sociale netwerken als Facebook en Twitter, en dat wil de overheid aldaar voorkomen.

Wil je het graag zelf proberen? PCM heeft de 8 beste VPN-diensten voor je op een rij gezet. Ook keken we eerder al naar de beste VPN-routers. En hier lees je nog meer tips voor het kiezen van de beste VPN.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten