abonneren

Een kijkje door Sony's ongemakkelijke Google Glass-kloon

Een half jaar geleden zagen we al de aparte augmented reality-bril van Sony, een grof geval dat een groene tekst over je ogen projecteerde. Nu heeft Sony een nieuwe soort bril, wat met een kleine projector wel heel veel wegheeft van Google Glass. De slimme bril moet "ergens dit jaar" op de markt komen, al weet Sony nog niet precies wie de doelgroep is.

De bril die we zagen op de CES-beurs in Las Vegas is een vroeg prototype. De gadget heeft een sportief montuur, maar alle aantrekkelijkheid ervan valt meteen weg door de enorme lens aan de zijkant.

Die projecteert een beeld op het glas, maar in tegenstelling tot Google Glass is de SmartEyeGlass geen eigen schermpje. Hij zet het beeld over je bestaande glas heen, en dat moet ook werken als je een bril op sterkte neemt.

Onopvallender

Toen we de eerste week met Google Glass op ons hoofd rondliepen, duurde het lang voor we gewend waren aan het beeld dat altijd in je rechter ooghoek hing. Bij Sony's SmartEyeGlass valt het schermpje een stuk minder op, want dat zit op een slimme manier precies in je dode hoek. Daardoor zie je het beeld ook echt alleen als je er bewust naar kijkt, en dat is best een verademing.

Losse projector

Uniek aan de SmartEyeGlass is dat de lens los te maken is van de bril. Dat betekent dat je hem ook op je bestaande bril kunt zetten, wat veel brildragers blij zal maken. Voor hen was de Google Glass namelijk altijd een onpraktisch ding dat je op een vreemde manier over je eigen bril moest zetten - ondanks Googles belofte dat er ooit een model zou komen met glazen op sterkte.

Maar wat moet je ermee?

De grote vraag van de SmartEyeGlass is: Wat moet je ermee? Google Glass was een fiasco, en deze bril lijkt exact op wat Google bij consumenten aan de man probeerde te brengen - wat grandioos faalde. Ook Sony's SmartEyeGlass lijkt te ongemakkelijk te zitten, er te belachelijk uit te zien...

En de grootste grap is: Sony heeft geen idee voor wie de bril nou eigenlijk bedoeld is. Is het voor consumenten, om er notificaties op te lezen? Of is het voor professionele golfers (zoals in de demo die we zagen) die er hun tactiek op kunnen lezen? "Dat moeten we nog uitzoeken", zegt Sony's productmanager. Dat zien we dan blijkbaar vanzelf wel.

De bril moet "nog in 2015" uitkomen, maar wanneer is niet helemaal duidelijk. Net als de prijs.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Wearables

Tags: smarteyeglass