abonneren

Een eerste indruk van de Galaxy S4 Mini

De Samsung Galaxy S4 Mini werd afgelopen maandag door Samsung officieel gepresenteerd. Dit is onze eerste indruk van het toestel, dat een soort 'light'-versie van zijn grote broer is.
Bij de lancering van de Samsung Galaxy S4, het toptoestel van Samsung voor dit jaar, waren er meteen al twee uitvoeringen van het toestel. Inmiddels heeft Samsung al een aantal 'varianten' op de Galaxy S4 uitgebracht. We hebben nu de Galaxy S4 Active, Galaxy S4 Mini en de Galaxy S4 Zoom. Varianten staat hierbij tussen haakjes, omdat ondanks dat dit soms wordt gesuggereerd, helemaal niet om varianten gaat. De andere Galaxy S4-toestellen geen varianten, maar zijn onderdeel van de S4-familie. Doutzen Kroes als gezicht van Samsung Mobile Nederland

De water- en stofdichte Galaxy S4 Active komt qua specificaties in de buurt van de Galaxy S4, maar dat geldt zeker niet voor de Galaxy S4 Mini. Zoals je op de foto hieronder kunt zien, is de Galaxy S4 Mini wel een stuk kleiner dan de Galaxy S4: het toestel heeft dan ook een 4,3 inch-scherm en de Galaxy S4 een 4,99 inch-scherm. Echt heel erg 'mini' is de Galaxy S4 Mini daarmee nog niet. Op papier zijn de specificaties van de S4 Mini niet erg bijzonder, maar de nieuwe Qualcomm Snapdragon 400-chipset blijkt erg goede prestaties neer te zetten voor een chipset met een dual-core-processor. 

Eerste indrukken

Qua specificaties is de Galaxy S4 Mini geen kleine versie van de S4, maar qua uiterlijk komt het toestel een stuk dichter in de buurt. Het toestel heeft de voor de S4 kenmerkende opstaande metaalachtige rand en een ovalen menunop aan de voorzijde. De S4 Mini is wel wat langwerpiger, door een grotere rand aan de boven- en onderzijde, maar is wel lekker handzaam. 

De S4 Mini heeft dezelfde afwerking als de normale Galaxy S4. Dat wil zeggen dat de buitenkant van het toestel van plastic is. De achterzijde van ons witte testtoestel heeft een blokjespatroon en heeft door de gekozen kleur wit een soort parelmoereffect. Het toestel is, door het gebruik van plastic, vrij licht, maar voelt desondanks toch stevig aan. Het blokjespatroon is ook terug te vinden aan de voorkant die overigens volledig, op de opstaande rand na, voorzien is van glas.Samsung Galaxy S4 Mini met zijn grote broer

De hardwareprestaties van de Galaxy S4 Mini zijn redelijk: het toestel is behoorlijk vloeiend in het gebruik en met de 8 megapixelcamera van het toestel gemaakte foto's zien er prima uit. Het scherm valt daarentegen wel wat tegen. Waar Samsung in zijn persbericht spreekt over 'haarscherp beeld door qHD Super AMOLED scherm', blijkt dat in de praktijk anders uit te pakken. Waar de Galaxy S4 een beeldscherpte heeft (gemeten in het aantal pixels per inch) van 441, moet de S4 Mini het doen met 256 ppi. Dat zie je ook duidelijk, maar vooral bij het lezen van teksten. Bij afbeeldingen is dit minder duidelijk en geeft het Super AMOLED-scherm mooie, heldere kleuren. 

We hebben ook even een benchmarktest gedraaid, waarmee een onafhankelijke score wordt verkregen waarmee het mogelijk is om hardwareprestaties van verschillende toestellen op een onafhankelijke manier met elkaar te vergelijken. De Galaxy S4 Mini zet met zijn dual-core Qualcomm Snapdragon 400-chipset een meer dan uitstekende score van 14381 neer. Softwarematig doet de Galaxy S4 Mini het prima: het toestel draait op de meest recente Androidversie (Android 4.2.2) met Samsungs eigen interface TouchWiz. Samsung heeft daarbij de meeste softwarefuncties van de grote S4 naar de S4 Mini gebracht. 

De Galaxy S4 Mini is qua specificaties een prima toestel voor mensen die op zoek zijn naar een erg goede smartphone aan de bovenkant van het middensegment. De prijs van het toestel ligt echter wel te hoog: voor diezelfde prijs, of zelfs nog een stuk minder, krijg je bijvoorbeeld ook de Samsung Galaxy S III. Samsungs toptoestel van vorig jaar doet het op alle punten beter dan de Galaxy S4 Mini en is niet zonder reden het één-na-best-verkochte Samsung-toestel van dit moment. De prijs voor de Galaxy S4 Mini was gezien de hardwareprestaties prima te rechtvaardigen geweest wanneer er een beter scherm op het toestel zou zitten. 

Samsung Galaxy S4 Mini

De Samsung Galaxy S4 Mini is al te koop in de Benelux en kost online los tussen de €425 en €499. Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren wit en zwart. 

Geschreven door: Ruud Caris op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Doutzen Kroes

Nieuws headlines

Laatste reactie