abonneren

Edward Snowden vraagt tevergeefs asiel aan in Nederland

Edward Snowden heeft in Nederland asiel aangevraagd. Helaas voor hem is dat technisch gezien echter niet mogelijk, aangezien hij zich op het vliegveld van Moskou bevindt. Volgens Stichting Vluchtelingenwerk moet Snowden zich op Nederlands grondgebied begeven als hij hier asiel wil aanvragen.

WikiLeaks laat weten dat klokkenluider Edward Snowden onder andere asiel aangevraagd heeft in Nederland. Het Algemeen Dagblad vroeg om een reactie van Stichting Vluchtelingenwerk hierop, waaruit bleek dat dit helemaal niet mogelijk is. “Technisch gezien kan hij vanuit zijn huidige positie dus geen asiel aanvragen. Ook vanuit een Russische ambassade kan dat niet meer. Dat is ongeveer twintig jaar geleden afgeschaft. Hij moet nu op Schiphol of in Ter Apel zijn”, zegt Annemiek Bots van Stichting Vluchtelingenwerk.

Verder is er tussen Nederland en de Verenigde Staten een uitleveringsverdrag. Wanneer Snowden dus voet op Nederlands grondgebied zou zetten, zou hij worden opgepakt. Voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer zei dat vanmorgen op Radio 1. Volgens hem is hij iemand die de Amerikaanse wet heeft overtreden en geen asielzoeker.

Toch zou Snowden volgens Stichting Vluchtelingenwerk niet meteen worden uitgeleverd. Er wordt eerst inhoudelijk gekeken naar de aanvraag. 'Zo zal worden nagegaan in hoeverre politieke overtuigingen een rol hebben gespeeld bij het publiceren van de geheime informatie. Daar weten we nog heel weinig over. Ook zal worden bekeken in hoeverre Snowden gevaar loopt als hij terug wordt gestuurd naar de Verenigde Staten. Als hij het risico loopt om de doodstraf te krijgen, kan dat een reden zijn om hem asiel te verlenen', volgens Bots.

Ook in Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Zweden kan niet vanuit het buitenland asiel worden aangevraagd, zo hebben deze landen al gemeld. Volgens Rusland heeft Snowden inmiddels in 15 landen asiel aangevraagd.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Prism, klokkenluider

Laatste reactie