Dutch Filmworks mag ip-adressen van internetpiraten verzamelen

De Nederlandse filmmaatschappij Dutch Filmworks mag de ip-adressen van illegale downloaders verzamelen, om ze daarna een 'schikkingsvoorstel' te sturen.

Dutch Filmworks werkt samen met het Duitse bedrijf Excipion om films uit het portfolio van de filmmaatschappij op bijvoorbeeld torrentsites te monitoren. Daarmee worden de ip-adressen van downloaders in kaart gebracht.

Met die informatie wil Dutch Filmworks vervolgens naar providers stappen, om te achterhalen wie er precies achter het ip-adres schuilgaat. Providers geven dit niet zomaar vrij, dus daar volgen waarschijnlijk juridische stappen.

Goedkeuring

Dutch Filmworks kondigde zijn plannen eerder al aan, waarna de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek instelde naar eventuele privacyrisico's. De organisatie geeft er nu echter goedkeuring voor.

Volgens de AP is er namelijk sprake van 'voldoende waarborgen voor behoorlijke en zorgvuldige gegevensverwerking'. Daaronder valt bijvoorbeeld een redelijke bewaartermijn van de ip-adressen, die vastgesteld is op vijf jaar.

Schikkingsvoorstel

Heeft Dutch Filmworks uiteindelijk een naam en adres, dan volgt een schikkingsvoorstel van enkele honderden euro's. Dit is feitelijk geen boete. Maar wanneer internetpiraten niet betalen, kan de firma een juridische procedure tegen ze starten waar ze waarschijnlijk nog minder op zitten te wachten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000