abonneren

Duizenden ambtenaren krijgen iPad van de zaak

Apple levert duizenden iPads aan Nederlandse ambtenaren van de Belastingdienst en Justitie. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers die Apple gisteren bekendmaakte. De Belastingdienst heeft deze levering bevestigd, maar weet nog niet hoe de iPads worden verrekend.

Dat de Belastingdienst niet meteen kan zeggen hoe de mobiele apparaten van Apple worden verrekend komt wel een beetje vreemd over. Vorige maand besloot een Nederlandse rechter dat de iPad van de zaak is niet onbelast is. Werkgevers mogen hun medewerkers niet zomaar een tablet cadeau geven.

Geen communicatiemiddel
RTL Nederland deelde 664 iPads met een mobiel internetabonnement uit aan zijn medewerkers in 2010. De commerciële omroeporganisatie dacht dat de iPad wel hetzelfde zou worden behandeld als een smartphone. De smartphone geldt in Nederland als communicatiemiddel, en is daardoor vrijgesteld van loonbelasting. Maar de rechter besloot dat de iPad een complete computer is, waardoor er wel degelijk een loonheffing van toepassing is. Deze grap kostte RTL Nederland een naheffing van de Belastingdienst van ruim 3 ton.

Kwartaalcijfers Apple
Uit de kwartaalcijfers die Apple gisteren bekendmaakte blijkt dat duizenden Nederlandse ambtenaren een iPad van de zaak krijgen. Het Amerikaanse bedrijf leverde 5.000 iPads aan personeel van de Belastingdienst en medewerkers van Justitie. Ook in andere landen is deze tablet populair onder ambtenaren en instellingen. De Britse Barclays Bank kocht 8.000 stuks in, en de Zweedse overheid 10.000. Apple wil met deze vrijgegeven cijfers aantonen dat de tablet in trek is in de zakelijke wereld en bij diverse overheden.

In het vierde kwartaal van 2012 verkocht Apple 47,8 miljoen iPhones en 22,9 miljoen iPads. Dat hadden er zelfs nog meer kunnen zijn als Apple geen problemen had met de productie. Ondanks dat de iPhone aan marktaandeel verliest door de groei van de Android smartphones van met name Samsung, boekte Apple een mooie winst van 13,1 miljard dollar. Toch reageerden de beleggers teleurgesteld. De winst nam nauwelijks toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2011, en de kwartaalomzet van 54,5 miljard dollar was lager dan gehoopt. Het aandeel Apple zakte gisteravond met 10 procent, meldt Computer Idee. Daardoor was Apple in één klap 50 miljard minder waard.

Bron: NRC

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Tablets

Tags: tablets

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord