DuckDuckGo Email Protection - Anoniemer mailen

Veruit de meeste commerciële e-mails bevatten onzichtbare software om je te volgen en om zo een completer advertentieprofiel van jou op te bouwen. Dergelijke volgsoftware blokkeren is lastig. Maar DuckDuckGo doet dit automatisch, gratis en stuurt de e-mail vervolgens door naar je huidige e-mailadres. We leggen uit hoe je je aanmeldt voor deze privacyvriendelijke e-maildienst.

Goed om vooraf te weten is dat je DuckDuckGo Email Protection mogelijk nog niet kunt gebruiken. DuckDuckGo kondigde deze tool in juli aan en opende een bètaprogramma via een wachtlijstsysteem. Op moment van schrijven staan wij al een tijd op de wachtlijst, maar we kunnen de dienst nog niet gebruiken. Ook is het onduidelijk wanneer dit verandert.

DuckDuckGo heeft nog niet bekendgemaakt wanneer het Email Protection voor iedereen, zonder wachtlijst, beschikbaar stelt. Gelukkig is wél duidelijk wat Email Protection precies doet. In deze workshop leggen we je uit hoe je je aanmeldt op de wachtlijst en hoe DuckDuckGo Email Protection je helpt om je huidige e-mail privacyvriendelijker te maken. Ook lees je waarom dat zo fijn is.

Wachtlijst

Je meldt je aan voor Email Protection door de DuckDuckGo-app te installeren op je Android- of iOS-apparaat. Open de app, klik op het menu en kies Instellingen. Veeg naar beneden en druk onder het tabblad Privacy op E-mailbescherming. Dit is de Email Protection-functie. Deze functie wordt nog aangeduid als bèta, wat dan ook de reden is dat DuckDuckGo een wachtlijst hanteert. Het bedrijf laat steeds meer gebruikers toe en optimaliseert de e-mailbescherming voordat de functie voor iedereen beschikbaar komt.

Op de E-mailbescherming-pagina zie je drie opties. Je kunt je inschrijven voor de privéwachtlijst, aangeven dat je al een aanmeldingscode hebt, of aangeven dat je al een Duck-adres hebt. Grote kans dat je nog geen code of e-mailadres hebt. In dat geval kies je de optie Schrijf je in voor de privéwachtlijst. Eén druk op de knop en je bent klaar. De DuckDuckGo-app onthoudt je aanmelding en geeft je een seintje als je de e-mailbescherming kunt gebruiken. Verwijder de DuckDuckGo-app daarom niet, want dan ben je je plaats op de wachtlijst kwijt.

E-mailadres aanmaken

Wat doet DuckDuckGo Email Protection precies? Kort gezegd haalt de gratis tool op het oog onzichtbare volgsoftware (trackers) uit e-mails die jij (ongevraagd) krijgt van bedrijven en andere afzenders. Waarom dat zo fijn is, lees je zo meteen. Eerst leggen we uit hoe de Email Protection werkt.

Wanneer DuckDuckGo je aanmelding op de wachtlijst verwerkt heeft, krijg je een link. Klik hierop en voltooi de stappen in het registratieproces, waarin het bedrijf uitlegt wat de Email Protection wel en niet doet. Zo slaat DuckDuckGo geen e-mails van je op en verzamelt het geen informatie over jou voor reclamedoeleinden. Dat laatste is iets wat veel bekende gratis e-maildiensten wel doen, maar wat slechts weinig mensen weten.

Als je akkoord gaat met de privacyvoorwaarden van DuckDuckGo kom je bij het leukste deel: het aanmaken van je eigen @duck.com-e-mailadres. Je e-mailadres moet tussen de drie en dertig letters en cijfers hebben. Omdat de Email Protection splinternieuw is, is er nog veel keuze uit e-mailadressen. Als je een beschikbaar e-mailadres hebt gekozen, geef je aan naar welk e-mailadres de @duck-e-mails moeten worden doorgestuurd. Vul hier je huidige e-mailadres in, bijvoorbeeld van Gmail, iCloud of Outlook. Controleer het ingevulde e-mailadres goed, want anders komen je e-mails niet (of bij iemand anders) aan. Na het bevestigen van de informatie, ben je klaar om aan de slag te gaan. Let erop dat @duck.com geen eigen e-mailomgeving heeft en je zelf ook geen e-mails kunt sturen naar bekenden.

Zo ziet een e-mail eruit die is behandeld door Email Protection.

Email Protection

Je kunt je @duck.com-e-mailadres wel invullen op websites. DuckDuckGo raadt met name aan om het e-mailadres te gebruiken als je je aanmeldt voor nieuwsbrieven en een bestelling plaatst bij een webwinkel. E-mails verschijnen met een minuut of twee vertraging in je normale inbox, bijvoorbeeld die van Gmail.

Bovenin de e-mail zie je een korte tekst van DuckDuckGo dat Email Protection trackers uit de e-mail heeft verwijderd. De tekst bevat een link, waarop je kunt klikken om te zien welke trackers er in de originele e-mail zaten. Vaak gaat het om trackers van de afzender, regelmatig aangevuld met trackers van derde partijen als Google en/of de nieuwsbriefdienst waarvan de afzender gebruikmaakt. Aan de e-mail zelf zie je niet dat er eventuele trackers zijn verwijderd. Goed om te weten is dat zeker niet elke e-mail een of meerdere trackers bevat. Er zijn genoeg bedrijven en andere organisaties die e-mails zonder volgsoftware sturen.

Privacy

Toch is het gebruik van DuckDuckGo’s Email Protection absoluut het overwegen waard. Een gerenommeerd onderzoek maakt duidelijk dat zeventig procent van de e-maillijsten trackers bevat. Die trackers zijn niet nodig voor de e-mail en voegen ook niets toe aan jouw gebruikservaring. 

Bedrijven stoppen trackers in hun e-mails om jouw e-mail- en internetervaring te kunnen volgen. Trackers die allemaal een klein deel van jouw internetgebruik vastleggen, worden door datareuzen als Google en Facebook gecombineerd om een zo compleet mogelijk advertentieprofiel van jou samen te stellen.

Hoe meer de bedrijven over jou weten, hoe relevantere advertenties ze jou kunnen voorschotelen. Relevantere reclames leveren partijen als Google meer geld op en zijn ook waardevoller voor bedrijven die jou iets willen verkopen. Zij betalen Google om hun advertenties te vertonen aan internetters die online zoeken naar hun producten en diensten.

Omdat DuckDuckGo Email Protection de trackers uit je e-mails haalt komen de betrokken partijen simpelweg veel minder over jou te weten. Dat vinden ze ongetwijfeld heel vervelend, maar voor jouw privacy is het een goede ontwikkeling.

Of Email Protection ook voorkomt of bedrijven zien of jij een e-mail hebt geopend en op een link hebt geklikt, is nog niet duidelijk. De ene testgebruiker laat bewijs zien van wel, waar een andere testgebruiker aantoont dat een nieuwsbriefplatform nog steeds ziet dat hij de e-mail heeft bekeken. 

Mogelijk werkt DuckDuckGo achter de schermen aan het optimaliseren van deze functie en werkt het straks wel in de definitieve versie van Email Protection. Dat zou interessant zijn omdat bedrijven dan niet meer weten of jij hun e-mails hebt geopend, en jou dus ook niet meer lukkraak kunnen e-mailen dat je een aanbieding misloopt.

Email Protection haalt trackers uit je e-mails voordat je de e-mails te zien krijgt.

Wachten waard

Hoewel op het moment van schrijven dus nog niet duidelijk is wanneer je DuckDuckGo Email Protection zonder uitnodiging kunt gebruiken, is de tool er een om naar uit te kijken. Email Protection helpt je om je huidige e-maildienst privacyvriendelijker te maken, gratis en op een gebruiksvriendelijke wijze. 

Wie zich – terecht – afvraagt hoe DuckDuckGo de dienst kosteloos kan aanbieden: het bedrijf verdient jaarlijks tientallen miljoenen euro’s door privacyvriendelijke advertenties in zijn DuckDuckGo-browser te tonen. Die browser staat los van de Email Protection, maar werkt er uiteraard wel goed mee samen.

De DuckDuckGo-browser staat los van de Email Protection.

Geschreven door: Rens Blom op

Category: Nieuws

Tags: software, email, duckduckgo, protection