abonneren

Draaien Win32-apps binnenkort op Windows 10 Mobile via Continuum?

Microsoft 'onderzoekt' de mogelijkheid om desktop-applicaties te kunnen laten draaien op telefoons. Win32-programma's moeten via Continuum kunnen draaien op Windows 10 Mobile, het mobiele besturingssysteem dat volgende week uitkomt.
Dat laat Kevin Gallo, hoofd van de Windows-ontwikkeling, weten tijdens een ontwikkelaarsconferentie.

Continuum

De mogelijkheid om Win32-applicaties te draaien moet werken via Continuum, een functie van Windows 10 waarbij de telefoon als computer werkt en vice versa. De apparaten moeten daarvoor op elkaar worden aangesloten. Via Continuum is het ook mogelijk om bijvoorbeeld het mailprogramma van een telefoon in fullscreen te draaien op een desktop.

Andere infrastructuur

Of het ook echt mogelijk is om native Windows-programma's mobiel te laten draaien, is echter maar de vraag. Win32-apps zijn namelijk vooral gebaseerd op X86-infrastructuur van Intel en AMD, terwijl mobiele apparaten vooral ARM-processoren hebben.

Ports

Microsoft kan dus niet zeggen hoe het die programma's precies werkend wil krijgen. Mogelijk gaat het daarbij om ports, maar ook dat kan niet garanderen dat applicaties stabiel draaien.

Windows 10 Mobile

Windows 10 Mobile komt deze maand definitief uit, maar het besturingssysteem heeft nog steeds te kampen met een gebrek aan applicaties. Microsoft heeft daarvoor een aantal oplossingen bedacht, zoals het porten van Android- en iOS-applicaties, maar ook dat is niet meer zeker.

Wel heeft Microsoft een universele API gemaakt, waardoor ontwikkelaars apps kunnen bouwen die zowel op de desktop als op mobiele apparaten werken. Daarmee moet het aantal apps voor Windows 10 Mobile omhoog, omdat het ontwikkelen makkelijker wordt.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: Windows, Continuum, Windows 10 Mobile