Dorifel-virus treft 1600 Nederlanders

Volgens de laatste berichten zouden van 1600 Nederlanders de bankgegevens zijn verkregen door criminelen die gebruikmaken van het Dorifel-virus.

Dit blijkt uit de laatste telling van het beveiligingsbedrijf Digital Investigation. Volgens eerdere berichten was er nog sprake van ruim 500 Nederlanders. De gegevens zijn aangetroffen op de Dorifel-servers die door de criminelen is gebruikt in een zogenaamd Citadel-botnet: Een verzameling computers die wordt (verzameling = enkelcoud) misbruikt voor malware. Het lijkt er op dat het NSCS (Nationaal Cyber Security Centrum) de aanval en de verspreiding van het virus onder controle heeft. De aanval van het Dorifel-virus die eind vorige week plaatsvond, is vooral gericht geweest op overheidsinstanties en bedrijven en werd gebruikt voor het verzamelen van bankgegevens. In totaal zouden er zo’n 30.000 computers besmet zijn geraakt. Het virus werd verspreid in Word- en Excel-documenten.


De meeste aangetroffen gegevens zijn van ING-klanten (1193). Ook zijn er gegevens gevonden van klanten van ABN Amro, Rabobank, en SNS. De banken zijn op de hoogte en zullen zonodig hun klanten waarschuwen.

Geadviseerd wordt om op te letten met documenten die afkomstig zijn van overheidsinstanties. Ook is het belangrijk om anti-antivirusprogramma’s up-to-date te houden en actuele updates van gebruikte software zoals Windows en Office te installeren.

Meer bestrijdingstips!

 

Bron: Security.nl

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: virus, dorifel