Dit zijn de verbeteringen in iOS 9

De nieuwste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem – iOS 9 – zit bomvol vernieuwingen en verbeteringen. Veelal zaken die niet direct in het oog springen, maar wel zorgen voor een sneller en soepeler draaiende smartphone, tablet of muziekspeler.

Een van de meest bejubelde nieuwigheden in iOS 9 is de mogelijkheid om twee apps tegelijkertijd te draaien in een split screen-modus. Tegelijkertijd is dit ook een van de weinige features die alleen op de meest recente iPad Air 2 (en de nieuwe iPad Pro) werkt; oudere iPad’s moeten het ofwel met een mager aftreksel in de vorm van Side-by-side-weergave (iPad Air) ofwel helemaal zonder doen. Of deze keuze een pr-reden is, of op een echte hardware-gerelateerde basis is gefundeerd, kunnen we zo niet beoordelen. Feit is dat de Air 2 meer RAM heeft, qua processorkracht zou het ook prima moeten werken op de oorspronkelijke Air. Hoe dan ook, op de originele iPad Air kun je middels een veeg naar links diverse apps die de truc ondersteunen in een verticale strook laten draaien. Handig om even snel mail te checken bijvoorbeeld, of om een notitie te maken. Dankzij de hoge schermresolutie van zowel de Air alsook Air 2 biedt de balk meer dan genoeg detail om zinnig te zijn. Echt tegelijkertijd draaien van twee apps is zoals gezegd alleen voorbehouden aan de Air 2; met deze tablet zijn ook ‘live’ gegevens uitwisselbaar tussen beide geopende apps.

© PXimport

Optimalisatie

Hoewel multitasken het meest in ’t oog springende onderdeel van iOS 9 is, heeft het veel meer vernieuwingen te bieden. Optimalisatie is het toverwoord, met name op systeemniveau is heel veel verbeterd. Dat moet onder meer tot een lager energieverbruik leiden zodat de batterij in een i-device langer meegaat, altijd mooi meegenomen. Tegelijkertijd heeft die optimalisatie ook voor een alleraardigste bijwerking gezorgd: iOS 9 draait verrassend genoeg op tamelijk oude apparaten. Om precies te zijn: alles vanaf de iPhone 4s en de iPad 2. Daarbij geldt wel dat een aantal opties – waaronder multitasken – niet beschikbaar is. Toch is het de moeite waard om iOS 9 te installeren, de kans is groot dat het zelfs soepeler zal draaien dan iOS 8.

Eindelijk: snel mailboxen legen

Onze eerste impressie van iOS 9 is positief: het draait vlot en stabiel op – in dit geval – een iPad Air. Nieuwigheden kom je overal tegen. Een van de opvallende zaken is dat het eindelijk tot de mogelijkheden behoort om mailboxen in de mail-app snel te legen. Via een nieuwe optie – te bereiken door in boven de lijst met berichten in een mailbox op Wijzig te tikken - - kun je alle overbodige berichten direct van het apparaat verwijderen. Uiteraard niet vergeten om na afloop van deze actie de prullenbak te legen. Het duurt overigens een tijdje voor de mail-app de ruimte ook echt ‘vrijgeeft’, maar dat mag de pret niet drukken.


© PXimport

Vele subtiele wijzigingen

Subtiele extraatjes als bijvoorbeeld een afdruk-preview zorgen voor meer gebruiksgemak en (in dit geval) mogelijk voor minder papierverspilling. Zoeken in iOS is gewijzigd; het nieuwe zoekscherm denkt met je mee en toont bijvoorbeeld veelgebruikte apps netjes op een rij. Erg prettig is dat er (veel) meer apps in een appgroep passen: 16 om precies te zijn. Deze nieuwe feature scheelt heel wat heen en weer geschuif. Verder is de Kiosk met de inmiddels toch wel wat gedateerd aandoende virtuele boekenblanken gesneuveld in iOS 9: magazines en kranten zijn gewoon weer losse apps. Om de overstap makkelijk te maken is tijdens de upgrade een appgroep met de naam Kiosk aangemaakt, hierin vind je al je lectuur terug. Voordeel van de Kiosk-nieuwe stijl is dat je het appvormige leesvoer eenvoudig naar eigen inzicht kunt verdelen, niets let je om bijvoorbeeld een appgroep Tijdschriften en Kranten te maken. Voorheen waren beide typen media onlosmakelijk samen in de Kiosk-app verbonden, nu niet meer.

In geval van nood

Ben je onderweg en is er even geen stopcontact in de buurt te vinden maar verwacht je tegelijkertijd een belangrijk telefoontje, dan is het mogelijk om over te schakelen naar de Energiebesparingsmodus. Deze activeer je door de schuifregelaar bij de gelijknamige optie – te vinden in Instellingen onder Batterij – aan te zetten. Het aantal achtergrondtaken wordt dan fors beperkt wat je tot drie uur extra ‘werktijd’ oplevert. Deze truc is overigens alleen voor de iPhone beschikbaar, de iPad ontbeert de optie. Op zich is daar – met name voor de Wifi-only versies natuurlijk ook een snellere energiebesparingsoptie realiseerbaar: schakel over naar vliegtuigmodus.

Toetsenbord

Het virtuele toetsenbord in iOS 9 beschikt over diverse vernieuwingen. App-afhankelijk verschijnen extra functies in een balk boven de standaardtoetsen. Zo realiseer je bijvoorbeeld in een handomdraai tekstopmaak in een mailbericht. Ook komt de knoppenbalk goed van pas in de volledig vernieuwde Notities-app. In plaats van puur en alleen tikken van teksten op een virtueel papiertje is het nu mogelijk om schetsen en foto’s in te voegen. Tekeningen maak je met de ingebouwde editor met praktische tekengereedschappen. Notities in de iOS 9-versie maakt veel andere Note-apps overbodig en dat scheelt dan meteen weer wat ruimte op je apparaat.


© PXimport


 

Verder doubleert het virtuele toetsenbord vanaf nu ook als trackpad. Hiermee kun je tijdens het tikken bijvoorbeeld snel de cursor in een tekst positioneren om tekst te selecteren of wijzigingen aan te brengen. Om de ‘trackpad-modus’ te activeren tik je met twee vingers op het toetsenbord; houd vervolgens met één vinger contact. Hiermee bestuur je de ‘muiscursor’.

Meer cijfers

Op het vlak van veiligheid biedt iOS 9 ook weer net wat meer dan z’n voorgangers. Het is vanaf nu mogelijk (verplicht zelfs bij een nieuwe installatie of na een harde reset) om een pincode bestaande uit zes cijfers als toegangscode te gebruiken. Het maakt de kraakbestendigheid een stuk hoger, wat vooral bij diefstal of verlies een gerust gevoel zal geven. Uiteraard kun je ook nog altijd voor een complex wachtwoord kiezen dat nog moeilijker te raden is.

Conclusie

iOS 9 is een dusdanige evolutie is dat installeren zo ongeveer een ‘must’ is. Verwacht geen totaal nieuwe gebruikservaring,maar eigenlijk is dat ook wel zo prettig: een volwassen systeem behoeft weinig bling om z’n kunnen te bewijzen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten