Dit WK is het grootste hi-tech voetbalevenement tot nu toe

De kans op een onterechte goal is in Brazilië wel heel klein, maar dat was bij vorige edities van het Weredkampioenschap voetbal wel anders.

Want wat als de grensrechter tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in 1966 had besloten dat Geoff Hursts’ tweede goal de lijn niet had gepasseerd? Zou Engeland zijn enige wereldbeker dan zijn kwijtgeraakt en zou de overwinning naar West-Duitsland zijn gegaan?

Om nog even op die toer verder te gaan met een recentere gebeurtenis: wat als de goal van Frank Lampard tegen Duitsland in 2010 niet was afgekeurd? Zou Engeland dan de wedstrijd hebben gewonnen?

Toernooi

Daar is dit WK in ieder geval geen discussie over mogelijk. Bij dit toernooi wordt er voor het eerst gebruik gemaakt van technologie om te bepalen of de bal over de lijn is gegaan of niet. En dat is nog maar het eerste voorbeeld van hoe dit WK hi-tech en interactief is.

GoalControl

Het Duitse bedrijf GoalControl heeft 14 hoge-snelheidscamera’s geplaatst – zeven per goal – die over het dak van alle 12 stadiums zijn geplaatst. Die zijn verbonden met een computer die de beelden verwerkt en die alle objecten die niet op een bal lijken eruit filtert. Deze camera’s kunnen de positie van de bal op een paar millimeter nauwkeurig bepalen.

Eerlijker

Als de bal over een van de goal-lijnen gaat dat wordt er een signaal naar het horloge van de scheidsrechter verstuurd, dat vervolgens begint te knipperen en het woord Goal op het scherm laat zien. Dit alles gebeurt in minder dan een seconde en zorgt ervoor dat de kans op een onterechte goal een heel stuk kleiner wordt.

4K-archief

Ondertussen werkt Sony samen met omroep HBS samen om meer dan 2.500 uur sport vast te leggen tijdens het evenement. Dit wordt gedaan door meer dan 224 HD camera’s. Hoewel de meeste fans nog geen 4K kunnen ontvangen, is dit het eerste evenement dat in het Fifa-archief op 4K wordt opgeslagen. 

Lees ook: 

> Historische sportfragmenten online
> UEFA Euro 2012 game is uitbreiding
> Obama voetbalt met robot

Geschreven door: Marijn Baar op

Category: Nieuws, Video

Tags: Voetbal, Camera's, goal, scheidsrechter, hi-tech