abonneren

Dit verdwijnt allemaal in Windows 10

Windows 10 komt met een flink aantal nieuwe features, maar er verdwijnen ook een paar belangrijke onderdelen uit het besturingssysteem. Dit zijn de programma's en onderdelen die je onder andere moet missen als je de (gratis) upgrade naar Windows 10 uitvoert.

Diskette-ondersteuning

Allereerst maar het minst ernstige dat verdwijnt uit Windows 10. Het marginale deel van de gebruikers dat ooit nog wel eens een 3,5"-diskette nodig heeft, moet daarvoor de drivers handmatig downloaden.

Dvd-software

Wat meer gemist wordt is waarschijnlijk de DVD-software. Die komt niet standaard meegeleverd in het besturingssysteem, maar gebruikers moeten "zelf hun software-pakket downloaden", zegt Microsoft. Volgens Gabriel Aul, hoge baas bij Microsoft, komt een DVD-optie voor Windows wel 'later dit jaar'. Tot die tijd moet je zelf een mediaplayer downloaden, zoals VLC.

Spelletjes

Iedereen die graag spelletjes speelt op Windows moet ook zelf aan het downloaden gaan. In Windows 10 verdwijnen namelijk standaard geïnstalleerde spelletjes als Spider Solitaire, Mijnenveger, en Hartenjagen. In plaats daarvan komen er later wat opgepoetste versies van de spelletjes beschikbaar in de nieuwe Store. Ook levert Microsoft Candy Crush mee in Windows 10.

Desktop gadgets

De desktop gadgets verdwijnen uit Windows 10. Dat zijn de grote widgets die vooral in Windows Vista prominent werden gepusht, maar Microsoft lijkt te beseffen dat die niet heel populair zijn. Hoewel de Desktop Gadgets nog wel in Windows 7 zaten, raak je ze kwijt als je upgrade naar Windows 10.

Windows Media Center

Microsoft maakte vorige maand al bekend dat het Windows Media Center niet in Windows 10 zou plaatsen. Dat programma zat al niet meer in Windows 8, maar een flink aantal Windows 7-gebruikers maakt er nog steeds gebruik van. Als je upgrade naar Windows 10, verlies je Windows Media Center en al je gemaakte afspeellijsten daarin - al hou je de muziek op je harde schijf wel gewoon nog.

Handmatige updates

Het is in Windows 10 niet meer mogelijk om veiligheidsupdates niet te installeren. In het nieuwe besturingssysteem worden dergelijke updates automatisch gedownload én geïnstalleerd wanneer ze beschikbaar zijn. Dat gebeurt overigens alleen in de Windows 10 Home-versie. De Pro en de Enterprise-varianten van het OS behouden wel de mogelijkheid om updates handmatig te installeren - wat handig is voor systeembeheerders.

Nederlandse Cortana

Goed, het 'verdwijnt' technisch gezien niet, maar wij Hollanders hoeven voorlopig geen Cortana te verwachten. Microsoft voegt de slimme assistent toe aan Windows 10, waardoor je ook op de desktop kunt zoeken en afspraken kunt maken via spraakberichten. De grote 'maar' is dat Cortana voorlopig niet in het Nederlands beschikbaar komt. De slimme assistent wordt alleen in het Engels, Chinees, Frans, Italiaans, Duits en Spaans beschikbaar. Het is wel mogelijk je computer naar één van die regio's te zetten zodat je Cortana alsnog kunt gebruiken (zo doen wij dat nu bijvoorbeeld al in de Technical Preview), maar dat betekent wel dat je Cortana ook in een andere taal moet gebruiken, bijvoorbeeld in het Engels. Het is nog niet bekend wanneer Cortana in het Nederlands beschikbaar komt, maar als de Nederlands sprekende Siri een voorbeeld is is dat een kwestie van misschien wel jaren.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: 10