Dit verandert er met Apple’s nieuwe OS X Yosemite

Apple presenteerde gisteravond een nieuwe versie van het besturingssysteem OS X, genaamd Yosemite. Ook komt het computerbedrijf met een eigen snelle en veilige programmeertaal genaamd Swift, bestanden kunnen draadloos worden gedeeld via Airdrop en er komen nieuwe zoekfuncties voor Spotlight. De nieuwe ontwikkelingen werden gisteren tijdens het WWDC aangekondigd.

OS X Yosemite

Het nieuwe besturingssysteem OS X Yosemite krijgt een ander uiterlijk met doorzichtige balken, nieuwe icoontjes in de werkbalk en overal hetzelfde lettertype. De nieuwe versie van het besturingssysteem is per direct beschikbaar voor ontwikkelaars. Gebruikers krijgen in de herfst toegang tot het nieuwe systeem en kunnen gratis updaten van Maveriks (het vorige besturingssysteem) naar Yosemite.

Spotlight en Widgets

In het nieuwe OS breidt Apple ook het notificatiecentrum en de zoekfunctie Spotlight uit. In het notificatiecentrum kunnen gebruikers voor het eerst zelf widgets toevoegen. Daarnaast zoekt Spotlight niet alleen meer binnen je Mac, maar vult hij de zoekgegevens ook aan met resultaten van online bronnen als Wikipedia en Apple Maps.

Swift en Metal

Voor ontwikkelaars is er goed nieuws: Apple komt met een eigen programmeertaal genaamd Swift. Deze zou sneller en veiliger werken en geeft de ontwikkelaar de mogelijkheid om tijdens het werken een preview te zien van wat hij aan het doen is. Apple claimt dat Swift anderhalf keer sneller een complex object kan sorteren dan Objective-C. Met Swift kunnen programma’s voor iOS en voor OS X worden gemaakt. Behalve de nieuwe programmeertaal kondigt Apple ook Metal aan, een nieuw ontwikkelplatform voor games.

Delen

Met de komst van Yosemite wordt het uitwisselen van bestanden tussen Macs en iOS-apparaten nog makkelijker. Via Airdrop kan draadloos worden gedeeld, iets dat voorheen beperkt was tot apparaten met hetzelfde besturingssysteem. Daarnaast is het mogelijk om met een druk op de knop een bestand vanaf een iPad op een Mac te openen en verder te gaan waar je gebleven was.

Apple brengt het OS X en iOS in het najaar uit. Het iOS wordt beschikbaar voor iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, de iPod touch, de iPad 2, de iPad met Retina-display, de iPad Air, de iPad mini en de iPad mini met retina display. De iPhone 4 uit 2010 hoort niet meer in dit rijtje thuis en kan dus niet geüpdatet worden. De testversie van OS X voor ontwikkelaars is sinds gisteravond beschikbaar.

Lees ook:

> Dit zijn de belangrijkste veranderingen van iOS 8
> Privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo standaard in iOS en OS X

Geschreven door: Marijn Baar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Health, Swift, Yosemite, Nieuw, Homekit, Besturingssysteem, Airdrop