Dit is hoe Microsoft UX wil veranderen: Met bots en AI

Microsoft gaat veel inzetten op bots. Het wordt onder andere mogelijk om bots te integreren in Skype, maar er komt ook een eigen Bot Framework, een sdk om zelf chat-bots te maken die taken kunnen uitvoeren en die in externe apps als Slack kunnen worden gezet.

Microsofts controversiële Twitter-AI @Tay leek vorige week nog een groot fiasco van het bedrijf, maar tijdens ontwikkelaarsconferentie Build legde ceo Satya Nadella een belangrijke nieuwe koers voor Microsoft uit.
 

Praten met je programma's

Microsoft gaat meer werken met bots om gebruikers te laten communiceren met computers. Dat betekent dat je straks geen precieze commando's hoeft te kennen of bepaalde apps te moeten downloaden, maar gewoon kunt 'praten' met geautomatiseerde chatprogramma's om taken uit te voeren. Microsoft noemt dat zelf 'communication as a platform.'
 

"Stuur 'es een pizza!"

De bots hebben specifieke functies - zoals het bezorgen van pizza

Tijdens een demo bij Build liet het bedrijf een experimentele bot van pizzabakker Domino's zien. In plaats van de app van Domino's te downloaden kun je straks gewoon chatten met een soort virtuele medewerker. Je hoeft daar geen speciale commando's voor te kennen, maar kunt gewoon zeggen dat je "zin hebt in een pizza". De bot kan dan zo geprogrammeerd worden dat hij vraagt welke pizza je precies wil hebben, en waar die bezorgd moet worden.
 

Eigen softwarepakket

Microsoft heeft daarvoor een nieuw softwarepakket geïntroduceerd voor ontwikkelaars, het Microsoft Bot Framework. Daarmee kunnen bedrijven hun eigen bots maken.

Die bots kunnen worden geïntegreerd op websites of in apps zelf, maar ook in applicaties van derden zoals Slack.
 

Eigen applicaties

Daarnaast zet Microsoft uiteraard stevig in op zijn eigen applicaties, met name chatprogramma Skype. Daarin komt deze zomer ondersteuning voor bots, zodat je in het programma kunt vragen om bepaalde handelingen in Windows uit te voeren.
 

'Natuurlijke taal'

Microsoft ziet het als de toekomst van UX om gebruikers via 'natuurlijke taal' te laten praten met computers. Je moet dan straks gewoon tegen je computer kunnen praten om iets te doen.
 

Bot =/= Cortana

De toekomst van gebruikersinterface is volgens Nadella "praten in natuurlijke taal"

Nadella merkt wel op dat dat iets wezenlijk anders is dan persoonlijke slimme assistenten - waarmee hij vooral doelt op Microsofts eigen Cortana dat standaard in Windows 10 zit. Waar Cortana, en rivalen Google Now en Apples Siri, op alle apparaten zijn verbonden via je Microsoft-account en apps, worden bots juist ingezet door derde partijen en zijn ze bedoeld voor specifieke taken - zoals het bestellen van een pizza. Een persoonlijke assistent kan daarentegen proactief met je meedenken, bijvoorbeeld op basis van je emails en agenda.

Later moeten bots wel kunnen integreren met Cortana, wat natuurlijk Microsofts einddoel is. Door een combinatie van Cortana, bots, en apps als Skype zou je in theorie nooit meer een programma hoeven te verlaten en alles vanuit één plek kunnen doen.
 

Concurrentie

Hoewel Microsoft met Bot Framework een grote stap vooruit zet in de ontwikkeling van AI, is het geen helemaal nieuw concept. Uiteraard zijn concurrenten als Google en Apple al langer bezig met slimme assistenten, maar die eerste werkt ook al aan een eigen AI-framework (DeepMind) dan contextueel leert van omgevingen en vragen. Ook Facebook zette vorig jaar een eerste stap richting een eigen AI. Facebook 'M' werkt onder andere met persoonlijke werknemers die het systeem zelf slimmer leren worden.
 

Slimme zet

In de strijd om AI is het belangrijk om veel data te verzamelen en die te kunnen ordenen. Google doet dat door de gigantische hoeveelheid data die het dagelijks verzamelt, Facebook met persoonlijke medewerkers achter de bot. Microsoft wil dat nu doen door middel van Bot Framework, een slimme zet. Door de data achter de bots te verzamelen kan het bedrijf sneller begrijpen hoe het slimmer vragen kan beantwoorden en informatie moet zoeken - data die het met zoekmachine Bing ondanks verwoede pogingen niet haalt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten