abonneren

Dit is het nieuwe wifi voor het Internet of Things: WiFi HaLow

Er is een nieuw soort wifi uit, en hoewel je op het eerste oog weinig verschil ziet met het draadloze netwerk dat je nu in huis hebt, zou WiFi HaLow wel eens heel belangrijk kunnen zijn voor het internet van de toekomst. HaLow is namelijk speciaal gemaakt voor het Internet of Things.
De naam van het nieuwe wifi is 'HaLow' ('heelo), en in tegenstelling tot veel protocollen is het niet door een derde partij ontwikkeld. HaLow is een ontwerp van de WiFi Alliance, en is daarmee een officiƫle opvolger van het standaard wifi.

Verouderd protocol

Het huidige wifi dat we nu gebruiken voor onze laptops en telefoons is namelijk in rap tempo aan het verouderen. Dat komt met name door het grote aantal 'slimme' apparaten dat op internet wordt aangesloten. Wifi is namelijk veel te zwaar en vreet stroom in een IoT-apparaat, maar lichtere en goedkopere alternatieven als bluetooth kunnen alleen op elkaar worden aangesloten en niet op internet.

900 MHz

WiFi HaLow moet het beste van die twee werelden worden. HaLow is namelijk veel lichter dan het standaard wifi. Dat draait nu op 2,4 GHz of 5 GHz, maar HaLow werkt op 900 MHz. Daarmee is het niet alleen veel minder intensief, maar kan het ook nog eens verder worden verstuurd. 900 MHz is de band waarop apparaten als babyfoons nu ook werken, maar de band is verder nog niet officieel in gebruik.

Groter bereik, maar minder data

Het grote voordeel van HaLow is dat het bereik significant verbeterd wordt, maar dat gaat wel ten koste van het dataverbruik. De maximale snelheid op HaLow is 18 Mb/s, maar dat is niet erg als de verbinding alleen wordt gebruikt voor IoT-apparaten die niet veel data nodig hebben.

De standaard wordt officieel pas in 2018 in gebruik genomen, maar de eerste apparaten hopen we al tijdens de CES-beurs tegen te komen. We sturen onze mannen ter plekke erop af!

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Wifi, ces2016, wifi alliance, wifi halow

Laatste Vacatures