Dit is er allemaal nieuw in de eerste grote update van Windows 10

Windows 10 krijgt vandaag zijn eerste grote update sinds de release op 29 juli. 'TH2' ('Threshold 2') heeft een aantal visuele aanpassingen, maar is vooral interessant omdat Windows 10 definitief klaar is voor bedrijven. Dit is er allemaal nieuw in de eerste grote Windows 10-update.

Een verbeterd activatieproces

Het activeren van Windows 10 is altijd een puinhoop geweest, met veel onduidelijkheid en verwarring. Je kunt het besturingssysteem alleen krijgen als upgrade vanaf Windows 7 en 8. Of als Technical Preview. Maar hoe doe je dan een schone installatie? En hoe activeer je die? Dat is nooit écht duidelijk geweest, maar met deze update moet dat activeren makkelijker worden.

Dat betekent dat je gewoon een schone installatie kunt uitvoeren van Windows 10, en die later kunt activeren via de instellingen. Je moet daarvoor wel de product key hebben die je bij je originele installatie van Windows 7 of Windows 8(.1) kreeg. Dat is echter niet altijd nodig, want Windows 10 kan ook detecteren of je ooit al een geldige installatie op je Windows 7-machine hebt gehad. De activatiesleutel is dan namelijk gekoppeld aan je hardware, zodat je automatisch geactiveerd wordt. Je hoeft dan niet eerst Windows 7 te installeren voordat je wil upgraden - handig als je gewoon een schoon systeem wil hebben.

Je kunt alle activatie-opties vinden in 'Instellingen' -> 'Bijwerken en beveiliging' -> 'Activering'. In de meeste gevallen wordt Windows 10 daar automatisch geactiveerd, maar het is ook mogelijk om hier je 'productcode' te wijzigen, mocht je een verkeerde activatie hebben.

Windows Update voor Bedrijven

Windows Update is in Windows 10 wat Russisch Roulette zou zijn als het een app was: Je weet nooit zeker wanneer updates worden geïnstalleerd, wat ze voor vernieuwingen meebrengen en welke updates verplicht of optioneel zijn, en vaak doet werkt die update eigenlijk zoals het zou moeten?

Met TH 10586 krijgen systeembeheerders meer controle over welke updates zij precies willen downloaden en installeren. De pakketten worden opgedeeld in stukken, waarbij ICT'ers kunnen kiezen welk stuk naar gebruikers wordt gepusht.
 

Windows Store voor Bedrijven

Systeembeheerders kunnen ook meer rechten uitdelen voor de Store, waarin eindgebruikers apps kunnen downloaden. In een netwerk kan een systeembeheerder aangeven welke apps een gebruiker mag downloaden en vooral niet downloaden, en welke updates van apps zij daarvan kunnen installeren.
 

Mobile Device Management

Windows 10 krijgt ook ondersteuning voor Mobile Device Management, waardoor systeembeheerders toepassingen kunnen beheren op de eigen apparaten van gebruikers. Ook is Azure Active Directory Join toegevoegd, zodat eindgebruikers vanaf één plek overal op kunnen inloggen.
 

Eén core

Onder de motorkap is ook een hoop veranderd; zo is Windows 10 een stuk sneller geworden met het opstarten. Maar belangrijker nog is dat het besturingssysteem nu op alle systemen écht dezelfde core gebruikt, een feature die al sinds de release werd aangekondigd. Windows 10 draait nu definitief op dezelfde basis, op zowel pc's, tablets, smartphones als op de Xbox One én domotica-apparaten als de Raspberry Pi. Daarmee wordt het voor ontwikkelaars veel makkelijker universele apps te ontwikkelen.
 

'Vind Mijn Apparaat

Windows Mobile had al langer een 'Vind Mijn Apparaat', net als Android en iOS dat hadden, en die feature komt nu ook naar de desktop-versie. Via 'Instellingen' -> 'Bijwerken en beveiliging' vind je nu de optie om 'Vind Mijn Apparaat' aan te zetten. Daarmee stuur je periodiek je locatiegegevens door naar Microsoft, waardoor je je apparaat kunt terugvinden als je het kwijtraakt of als het gestolen wordt. Je kunt vervolgens inloggen met je Microsoft-account om je apparaat terug te vinden.
 

Klaar voor bedrijven

Wat betreft nieuwe features is er niet heel veel radicaal anders in Windows 10, behalve de mogelijkheid om het startmenu uit te breiden en om andere default kleuren te kiezen in de Verkenner en andere titelbalken. Threshold 2 is echter een belangrijke mijlpaal voor Microsoft, omdat het daarmee eindelijk klaar is om Windows 10 uit te rollen naar het bedrijfsleven.

Systeembeheerders zijn nu nog huiverig om Windows 10 te laten gebruiken door eindgebruikers, omdat er niet genoeg restricties op zaten wat betreft updates. Maar ook de stabiliteit van het OS was een gok - daarvan kon Microsoft moeilijk garanderen dat die goed genoeg was voor bedrijven. Met de update is het eindelijk definitief te zeggen

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten