abonneren

Display verspreidt geuren vanuit een specifiek deel van scherm

Japanse onderzoekers hebben een lcd-scherm uitgevonden dat geur kan produceren. Daarnaast kan de geur gestuurd worden om vanuit een bepaald punt te komen.

Onderzoekers van de Tokyo University of Agriculture and Technology hebben een scherm gepresenteerd dat geuren kan produceren door gel te laten verdampen, zo meldt New Scientist. De verdampte gel draagt een bepaalde geur en wordt via vier luchtstromen verspreid met behulp van ventilatoren. Op die manier kan de geur naar een specifiek punt op het beeldscherm worden geblazen, waardoor het voor de snuffelende omstander lijkt alsof de geur vanuit een bepaald object op het scherm komt. Dat kan bijvoorbeeld een tandpasta zijn of een aardbeienmilkshake om maar wat te noemen.

Op dit moment kan het scherm slechts één bepaalde geur verspreiden, maar de volgende stap is volgens de onderzoekers om een cartridge in te bouwen die vervangen kan worden door een cartridge met een andere geur. Zo kan er de ene keer een reclamebord voor een hamburger hangen en de andere keer bijvoorbeeld een reclame-uiting voor deodorant die vrouwen aantrekt. Dan kun je trouwens ook meteen zien of het echt werkt.

Consumentenmarkt

Vooralsnog wordt er vooral gekeken naar toepassingen op het gebied van reclame. Maar wie weet komen de eerste geurschermen voor thuisgebruik over een paar jaar wel op de markt. Dit soort innovaties beginnen immers wel vaker op de zakelijke markt. Toepassingen voor games, televisie en films liggen voor de hand.

Wellicht lijkt dit verhaal op één april ietwat verdacht, zoals de Google Nose-grap van vandaag, maar dit bericht lijkt toch echt serieus te zijn! 

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Innovatie, onderzoek, geurdisplay