abonneren

Digitale pedolokker imiteert schoolmeisje

Een chatbot die zich voordoet als een schoolmeisje lokt pedofielen in de val. De geprogrammeerde gesprekspartner struint chatboxen af en past allerlei tactieken toe om te bepalen hoe pedofiel de persoon aan de andere kant van de lijn precies is. Daarbij onthoudt deze Negobot wat in voorgaande gesprekken werd gezegd en bezigt hij straattaal en maakt hij opzettelijk fouten.

Is er in Nederland al een felle discussie gaande of politieagenten zich mogen voordoen als minderjarige meisjes in chatrooms, in Spanje gaat men nog een stapje verder. Spaanse onderzoekers van de Universiteit van Deusto hebben de Negobot ontwikkeld. Deze praatgrage bot nestelt zich als een schoolmeisje in een chatroom en probeert pedofielen te spotten.

De Negobot bootst op een geavanceerd niveau het gedrag van een tienermeisje na. Zo heeft hij een vocabulaire van straattaal en maakt hij expres taalfouten. De bot kan wanneer de persoon aan de andere kant bijvoorbeeld stilvalt ook een nieuwe conversatie starten om zijn onderzoek naar de persoon verder af te ronden. De bot kan heeft tactieken om mensen die niet willen praten toch te laten spreken. Zo kan de bot vragen om hulp bij typische tienerproblemen en in een uiterste poging zal Negobot in een slachtofferrol zeggen naar affiniteit te zoeken. Verder is kenmerkend dat de Negobot het gesprek als een spel ziet.

De bot heeft zeven gradaties om een persoon in te delen, waarbij niveau nul het startpunt is en niveau zeven het maximale pedofielenalarm doet afgaan. Wanneer de bot steeds duidelijker krijgt dat hij met een pedofiel te maken heeft, zal hij steeds meer seksuele toespelingen maken en kijken hoe ver de vermeende pedofiel hierin meegaat.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: negobot, pedofielen

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord